У свету данас 318 милиона људи живи са предијабетесом, а чак 90 одсто њих нису ни свесни га да имају, при чему забрињава да су и млади у све већем ризику, речено је данас на конференцији за медије у оквиру кампање Твој предијабетес, уз напомену да се то стање мора на време препознати и лечити.

Академик Небојша М. Лалић, са Клинике за ендокринологију УКЦС истакао је да је проблем са предијабетесом тај што нема никаквих симптома, па већина људи није ни свесно да треба и да може да реагује.

„Предијабетес је стање где вредности шећера у крви могу бити изнад нормалних, али још увек те вредности нису толико високе да би указале да је већ дошло до појаве дијабетеса“, казао је Лалић и указао на то да би сви требало да ураде кратак тест у виду упитника и ако им покаже да су у ризику за појаву предијабетеса и дијабетеса да се обрате лекару.

Како каже, на основу анализа крви, утврдиће се да ли особа има предијабетес и да ли је довољно да промени животне навике или је потребно да уз то добије и терапију.

Добра вест је да предијабетес може да се рано открије, истиче др Лалић наводећи и да се могу на време спречити бројне последице здравље.

На конференцији је указано на то да је скоро половина људи у свету повећало конзумирање брзе хране током пандемије уз напомену да се нездрави начини живота погоршавају у последњим годинама и лоше утичу на стотине милиона људи широм света.

Александра Јотић, са Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма каже да, у свету, свака десета особа има предијабетес.

„Због нездравог начина живота, до 2040. године пола милијарди људи ће живети са предијабетесом на планети. Доминатни утицај имају фактори као што су нездраве навике у исхрани и недостатак физичке активности, а које се могу променити“, рекла је др Јотић.

Теодора Бељић Живковић, из КБЦ „Звездара“, Клиника за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма, указује на важност провере тестом да ли неко има предиспозиције за предијабетес и наглашава да се тест можете преузети путем апликације Предијабетес тест на вашем телефону.

За неколико минута резултат ће вам рећи да ли треба да се обратите лекару или урадите тестове из крви.

Уколико сазнате да имате предијабетес, додаје др Бељић, урадили сте добру ствар, јер то стање може да се рано открије, често и само уз промену животних навика, али је јако важно да ако га имате будете свесни предијабетеса и уз лекара сачувате ваше здравље.

Спортски тренер и нутрициониста Лара Бојанић наглашава да је код предијабетеса, увођење малих промена у исхрани и увођењу физичке активности од кључног значаја.

„Физичка активност помаже вашем телу да боље контролише ниво шећера у крви. Само 30 минута дневно, умереног до брзог хода, пет дана у недељи, може да помогне у спречавању настанка предијабетеса“, казала је.

Глобално истраживање спроведено током пандемије Ковида 19 показало је да 79 одсто људи није знало како да приступи поузданим медицинским информацијама о предијабетесу или терапији уколико је потребно.

Такође, 24 одсто испитаника рекло је да је смањило физичку активност, а чак 38 одсто повећало је конзумирање брзе хране.

У склопу кампање Твој предијабетес домаћој јавности доступна је домаћа верзија сајта који се бави овим медицинским стањем, као и апликација за мобилне телефоне Предијабетес тест помоћу које у року од неколико минута грађани могу проверити да ли су изложени ризику од дијабетеса.

Такође, отворен је и први YouTube канал Твој предијабетес који се бави подизањем свести и о тој теми.

ТопПрес/ Извор: Танјуг