У Србији почиње нови циклус раста на тржишту некретнина и може се очекивати пад каматних стопа и повратак тражње, али и нови притисак на цене и њихов раст можда већ до краја ове године, изјавио је данас на Копаоник бизнис форуму шеф одељења за процене вредности у ЦБРЕ за југоисточну Европу Небојша Нешовановић.

„Можда се то и не деси баш тако, јер постоји могућност да нам се деси неки нови ‘црни лабуд’ односно да се деси нека ненадана рецесија или некакав нови слом“, рекао је Нешовановић на панелу “Реал естате сектор на прекретници“.

Он је навео да је 2022. године у Европи и у свету дошло до значајног пада у промету и цени некретнина и да се тек од краја 2023. године почео назирати опоравак и почетак неког новог циклуса.

„Код нас је то било другачије, од 2015. до 2016. када се на западу очекивао крај циклуса, ми смо и даље причали о кризи. Нама се тржиште убрзано развијало тек 2017, 2018. и 2019. године, када смо имали озбиљан раст цена. Ковид нас није много зауставио, али онда чак ни тај рат у Украјини. Док су се сви уплашили рата у Украјини и промена каматних стопа, код нас је дошло доста Руса и Украјинаца, па су погурали тржиште и српско тржиште некретнина једно је од ретких у Европи, које није пало 2022. године“, рекао је Нешовановић.

Додао је да је тржиште тек успорило у другој половини 2023. године, када се смањио број и волумен трансакција, али да ипак није дошло до пада цена некретнина.

Како је рекао, имали смо дуг период развоја и раста који са врло кратким периодом стагнације није трајао ни годину дана и сада се поново очекује раст.

„Дошли смо до тога да су нам цене некретнина, пре свега станова, доста високе, нису приуштиве у суштини за младе људе или за неке људе који раде неке обичне послове. Ти млади људи или неће имати породицу или ће отићи из земље, што је озбиљан друштвени проблем. Тржиште некретнина нам је постало тренутно игралиште богатих људи који купују пети или десети стан“, навео је Нешовановић.

Каже да је право питање за друштво како да дођемо до тога да и људи који немају велика примања могу себи да купе стан.

ТопПрес/ Извор: Танјуг