Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић изјавио је данас да би нови Закон о безбедности и здрављу на раду требало да буде усвојен до краја године.

„Закон се налази у поступку усвајања у влади и очекујемо да се до краја ове године усвоји и да ступи на снагу“, рекао је Нерић на конференцији „Безбедан рад – здрава будућност“.

Конференција је одржана поводом обележавања Године безбедности и здравља на раду и Европске недеље безбедности, а на скупу је истакнуто да је здраво и безбедно место за рад основно је људско право и обавеза је сваког послодавца и запосленог, као и друштвене заједнице да то право штити.

Нерић је рекао да раднике у Србији чека боља будућност, и да ће, у складу са тим, бити донет нови Закон о безб едности и здравља на раду.

„Следеће године ћемо утврдити квалитетан информациони систем праћења стања из којег ћемо моћи да уочимо поједине тачке система и да доносимо закључке“, навео је Нерић.

Влада Србије прогласила је 2019. годином безбедности и здравља на раду, желећи на тај начин да подигне свест о значају безбедности рада запослених, која је од ширег друштвеног интереса.

„Систем безбедности на раду је од кључног интереса, јер се бави људима, заштитом живота и здравља, а непосредно утиче на задовољство запослених, тиме њихову већу продуктивност и на конкуретност наше привреде на економском тржишту. Само великим радом и трудом успећемо свима да обезбедимо бољу будућност“, додао је Нерић.

Директор управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула осврнула се на највеће проблеме безбедности на радном месту и указала на смртне повреде на раду којих је било 53 прошле године.

Смртне повреде се најчешће дешавају у делатностима грађевинарства и прерађивачке индустрије.

„Желимо да смањимо тај број на минимум. Живот је најважнији и зато ћемо учинити све да сачувамо животе запослених“ објаснила је Марина Фуртула.

Она каже да је број радних места повећан и да је смањена незапосленост, а то им, каже, даје још већи подстрек да више пажње посвете свим запосленим.

Боља будућност раднике очекује не само уз измене и допуне закона, већ и уз њихово спровођење, затим уз бројне обуке, савете, едукације, али и драконске казне онима који не поштују прописане одредбе, поручено је на конференцији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг