Крагујевац – Тендер за новог извођача радова на центру за регенеративну медицину у Крагујевцу требало би да буде расписан у фебруару, најавили су професори Ненад Филиповић и Владимир Јаковљевић.

Они за Политику кажу да на јесен очекују наставак градње центра у којем ће бити и прва национална банка матичних ћелија, док се у тексту подсећа да је финансијер пројекта вредног око 14 милиона евра Европска инвестициона банка, а да је последњи рок за завршетак радова крај ове године.

Политика наводи да је нови тендер расписан јер је јединица за управљање пројектима Владе Србије раскинула уговор с грађевинском фирмом „Банковић“ која није могла да оконча градњу.

Камен темељац за центар постављен је јануара 2016. године, а било је планирано да буде изграђен за годину дана.

Градњу је иницирао наш признати генетичар професор Миодраг Стојковић, који је словио и као будући директор те установе, али је он у међувремену други пут отишао из Србије и, како пише Политика, данас се не зна да ли је он још у тој причи.

Стојковић је након што је 2011. потписан протокол о изградњи научног центра изјавио да годишње из Србије негде другде оде најмање четири милиона евра зато што се две хиљаде узорака матичних ћелија из крви и пупчане врпце шаље у иностранство, а цена по узорку је две хиљаде евра.

„Центар за регенеративну медицину треба да омогући између осталог примену матичних ћелија у лечењу неуродегенеративних и аутоимуних болести, као што су оштећења кичмене мождине, Паркинсонова и шећерна болест…“, рекао је тада Стојковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг