foto, profimedia-corbisfoto, profimedia-corbis

Промена пола у матичним књигама требало би да буде омогућена трансродним особама које нису желеле да се подвргну хирушким интервенцијама на основу потврде здравствене организације, односно решења психолога или психијатра, сматрају у организацији Гаyтен-ЛГБТ

Зато су стручњаци из ове организације Министарству државне управе и локалне самоуправе упутили примедбе на Нацрт закона о матичним књигама.

Наиме, како наводе у Гаyтен-ЛГБТ, у члану 45 б. овог Нацрта, наводи се да је потребно доставити потврду здравствене установе, што је у досадашњој пракси значило да је особа морала завршити целокупан процес медицинске транзиције. Овакво условљавање промене личних података хируршким интервенцијама онемогућава измену личних докумената свим оним транс особама које из било ког разлога не желе да прођу кроз ову врсту третмана (подсећамо да чак 80% транс особа не жели да хируршки прилагоди тело, већ само прихватањем друштвених улога које се везују за жељени пол и некад, не нужно, хормонским третманом).

Организација Гаyтен-ЛГБТ сматра да оваква измена, коју предлаже Министарство државне управе и локалне самоуправе представља корак унапред у односу на постојећу праксу када је у питању промена ознаке пола у матичним књигама, али да није довољна.

Зато је Гаyтен-ЛГБТ предложио да се у тексту нацрта Закона постојећи члан 45а, измени тако да гласи: У матичну књигу рођених може се уписати податак о промени пола на основу решења органа из члана 6. ст. 2 и 4 овог закона, који се односи на основу установљења трансродног идентитета особе, коју даје психијатар или психолог.

Тиме се шири круг лица којима је омогућена промена имена у матичним књигама са само оних који су прошли оперативни поступак прилагођавања пола и на оне бројне који су у вишегодишњем процесу чекања на операцију за које време су под хормонском терапијом која комплетно мења читаву њихову спољашност.

Такође, обухваћени су и они који из разних медицинских разлога не могу да буду оперисани, попут оних који болују од хемофилије, бубрежне инсуфицијенције, имају дијагнозу канцера, који не могу психички да прихвате операцију, или је једноставно не желе, јер њихов трансродни идентитет остаје исказан у довољној мери током хормонске терапије.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс