До сада 137 радника крагујевачког Фијата прихватило рад у иностранству, рок за пријаву продужен

До сада 137 радника крагујевачког Фијата прихватило рад у иностранству, рок за пријаву продужен

Крагујевац, Београд – Председник Самосталног синдиката фабрике Фијат Србија, Саша Ђорђевић, изјавио је данас Танјугу да се до уторка 137 радника те крагујевачке компаније пријавило за рад у иностранству, што је услов да задрже посао када Стелантис група почне да производи електрично возило у овом погону.

Навео је да је у међувремену послодавац донекле поправио услове под којима би се ишло на двогодишњи рад у иностранство у друге Стелантисове погоне, како би запослени били мотивисани да се пријаве и да је рок за пријављивање продужен до понедељка, 20. јуна, у 13.00 часова.

Ђорђевић је, после данашњег састанка представника фијатових синдиката и запослених са члановима Радне групе из редова Владе, навео да је Стелантис понудио прихватљиве финансијске услове за рад у његовим погонима у Словачкој, Чешкој, Италији и Немачкој, али да је раднике демотивисао предлог по коме би дуго одсуствовали од куће.

„Ми смо данас са њима о томе разговарали и рекли смо да тај новчани део који им је речено да ће имати тамо кроз плату и два бонуса, из наше комуникације са запосленима, није проблем. Али највише кочи људе то што је дат период од две године. Ми смо сугерисали компанији и Влади да се да нека прихватљивија понуда, која би могла да резултира много већим бројем пријављених“, рекао је Ђорђевић.

Додао је да је већ јуче послодавац реаговао и понудио да запослени могу четири пута годишње да обиђу породице.

„Понудили су да то буде седам дана за божићне празнике, затим 10 дана за ускршње, годишњи одмор од 10 радних дана од 1. августа и четврта опција да запослени кроз прековремени рад заради новац или три слободна дана, које би могао да споји са оних седам дана за Божић.

То је добар искорак послодавца, али колико ће донети више изјашњених радника видећемо“, навео је Ђорђевић.

Председник организације Самосталног синдиката Фијата Србије је казао како у Стелантису резмишљају и о томе да на рад у иностранство шаљу групе запослених који су добро сарађивали на послу у Крагујевцу или су се дружили, па би било упућени заједно у једну од фабрика, а можда би добили и заједнички смештај, што би био мотив више да се пријаве.

„Очигледно постоји простор да се првобитна понуда побољша, јер би сваки помак донео већи број пријављених. Круцијално је да се сачувају они који желе да раде, али то све зависи од послодавца“, оценио је Ђорђевић.

Он је навео да су на данашњем састанку представницима Владе Србије поново дати захтеви синдиката, међу којима је повећање отпремнина са законских 200 евра по години радног стажа, што је предложио Стелнатис, на 1.000 евра по години.

Други је да се прошири број категорија заштићених радника који би сигурно задржали посао у крагујевачкој аутоиндустрији на родитеље деце са посебним потребама, инвалиде, мајке са децом узраста до пет година, и брачних парова запослених у крагујевачком Фијату, од којих би бар један супружник задржао радно место.

Ђорђевић је напоменуо да је овим категоријама обухваћен мали број људи и да то не би требало да представља проблем.

„Договорили смо се да представници радне групе из владе до сутра у 11 часова дају одговор на ове захтеве“, рекао је Ђорђевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI