Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да нема услова да здравствене установе изађу из ковид режима и да се то не може очекивати до средине децембра.

Лончар је нагласио да, без обзира на пад броја заражених, не сме бити опуштања и поновио да је вакцинација једини начин за излазак из пандемије.

“Ако би сада престали са пријемом пацијената у КБЦ “Драгиша Мишовић“ и Градској болници, са тренутним бројем хоспитализованих, те установе не би могле да изађу из ковид система“, рекао је Лончар новинарима након обиласка КБЦ “Земун“ који је добио нову ангио салу и најсавременији мултислајсни скенер.

Министар је казао нема места опуштању и да то показују бројеви заражених у европским земљама, истичући да је за сада вакцина једини начин да се побољша епидемијска ситуација.

Додао је да поједине земље уводе обавезну вакцинацију како би спречиле да се њихов здравствени систем распадне и да имају хиљаде преминулих.

“Мере се доносе само из једног разлога, да људи не оболевају и не умиру и да се здравствени систем не распадне“, рекао је Лончар.

Нагласио је да Србија треба да искористи тренутну ситуацију да се повећа обим вакцинације, како невакцинисаних, тако и оних који нису примили бустер дозу.

“Мало значи ако сте се вакцинисали пре више од шест месеци са две дозе, то су показали и примери из других земаља. Ко је закаснио са бустер дозом, такође се разболело. Вакцина је једини лек, то је оно што знамо и што треба да искористимо“, навео је Лончар.

КБЦ Земун добио ангио салу и најновији мултислајсни скенер

Клиничко-болнички центар „Земун“ добио је ангио салу за комбиновану дијагностику и интервенције на крвним судовима и нови мултислајсни скенер у које је Министарство здравља уложило 1,55 милиона евра.

Министар здравља Златибор Лончар је након обиласка Земунске болнице рекао да је та установа добила најсавременији апарат за преглед срца који траје око једне секунде, док, како је објаснио, комплетна дијагностика траје мање од пет минута.

Нови 640 МСЦТ скенер подржава скенирање целог тела са ниским дозама зрачења и посебним техникама динамичких прегледа 3Д перфузије крвних судова, миокарда, мозга, плућа, коштаног зглобног система, као и осталих паренхиматозних органа.

“За пацијента и особље то значи минимум зрачења и налаз какав до сада није могао да се добије ни на једном скенеру. Ова установа је једина која има овакав најсавременији скенер, а колико знам тек треба да га добије и Словенија“, рекао је Лончар.

Навео је да је нови скенер намењен не само за преглед срца већ комплетног организма и истакао да ће нова опрема допринети бржој и ефикаснијој дијагностици и олакшати лечење пацијената.

Лончар је обишао и нову ангио салу у којој ће се, како је рекао, радити интервенције на крвним судовима срца, мозга, врата…

“Особље ће ићи на даље усавршавање, а лекари су већ у четвртак у ангио сали имали прву операцију и спасили су живот једном младићу“, рекао је Лончар.

Министар је најавио и проширење капацитета болнице наводећи да је држава откупила зграду Самостана у непосредних близини те установе, чија је вредност 2,7 милиона евра.

Како је рекао, у тој згради након реконструкције биће, између осталог, и центар за вантелесну оплодњу који Земунска болница до сада није имала.

“Ова установа испуњава све услове да и то ради, а желимо да помогнемо паровима који имају проблем са добијањем потомства и да имамо што више деце“, рекао је министар.

Навео је да ће у новој згради од 2.500 квадрата бити и дневна болница, као и да ће бити проширени капацитети онкологије и центра за дијализу.

Најавио је да ће у тој болници од јануара почети запошљавање новог кадра који ће радити у проширеним капацитетима.

“Почећемо са пријемом нових лекара и сестара, са њиховим обукама и усавршавањем, да бисмо имали спремно особље када се заврши реконструкција Самостана и да знамо зашто улажемо, јер има примера када се улагало у обнову и опрему, а у болницама није имао ко да ради“, рекао је Лончар.

Додао је да Србија нема проблем са запошљавањем медицинског кадра, за разлику од многих европскиих земаља.

“Рачунали смо да ће део људи отићи у пензију, неко у приватни сектор или иностранство и нисмо дошли у ситуацију да немамо кога да запослимо. Део лекара се враћа из иностанства, веће су и плате, али сигуран сам да ће услови рада бити одлучујући фактор да млади остану у земљи“, казао је Лончар.

Подсетио је да КБЦ Земун од септембра ради у режиму свакодневних дежурстава као Ургентни центар за прекосавски регион, као и да од тада ради и тријажна амбуланту за ковид пацијенте.

“Много времена су провели у ковид систему, постигли врхунске резултате, само они знају како им је и како издржавају, зато апелујем на грађане да ураде све што је до њих да би сачували здравствени систем и да бисмо могли да помажемо и пацијентима који нису угрожену короном“, казао је Лончар.

Директор КБЦ Земун Драгош Стојановић истакао је да је та установа имала максималну подршку Министарства здравља за све пројекте које су реализовани у последње три године када је у земунској болници комплетно реконструисана и опремљена зграда неурологије, педијатрије, поликлинике…

“Сада смо добили и најсавременији скенер и нову ангио салу, а биће проширени и капацитети“, рекао је Стојановић и захвалио ресорном министарству на подршци у обнови и опремању те болнице.

Навео је да КБЦ Земун има 1307 запослених, 100 више него пре две године, истичући да је особље највећи квалитет те установе и да су лекари и медицинске сестре издржали три таласа короне, а од септембра и режим рада свакодневног дежурства.

“Није то лако, уморни смо, али мотив ствара енергију. Кад имамо добре услове за рад, плате су нам веће, слали смо људе на усавршавања и у земљи и иностранству, тако да смо раме уз раме са светом“, рекао је Стојановић.

У специјалистичкој Поликлиници КБЦ Земун од септембра је прегледано између 1000 и 1200 пацијената дневно, односно, око 80.000 грађана.

Ова установа је од марта 2020. године до маја ове године у три наврата била у ковид режиму, а у том периоду прегледано је 28.000 ковид пацијената, а у тој болници лечено је око 8000 оболелих од вируса корона.

ТопПрес/ Извор: Танјуг