Рок за пријаву послодаваца за укључивање у дуални модел образовања истиче сутра, подсећа Привредна комора Србије.
Послодавци који желе да приме нову генерацију ученика по дуалном моделу образовања, могу поднети пријаву путем веб портала ПКС.

ПКС подсећа да ће, од следеће школске 2023/2024. године, у понуди бити осам нових образовних профила: електротехничар енергетике, техничар друмског саобраћаја, техничар дизајна графике, наутички техничар-речни смер, техничар грејања и климатизације, цвећар-вртлар, техничар хортикултуре и тапетар-декоратер.

„ПКС је у претходном периоду спровела интензивну кампању анимирања послодаваца за укључивање у дуални модел образовања и одржала значајан број индивидуалних састанака са заинтересованима. Имајући у виду чињеницу да захтеви још увек пристижу, компанијама смо дали могућност да се пријављују до половине децембра“, изјавила је раније руководилац Центра за дуално образовање и образовне политике ПКС-а Мирјана Ковачевић.

Највеће интересовање међу послодавцима је традиционално за образовне профиле из области машинства и обраде метала, електротехнике и угоститељства, али је приметан пораст интересовања за профиле из сектора шумарства и обраде дрвета.

Ковачевићева је подсетила да компанија уласком у дуални модел образовања има могућности да стекне квалификован и обучен кадар спреман да се одмах укључи у процес рада и тиме знатно смањи трошкове за обучавање радне снаге.

Додала је да ученици у дуалном образовању проводе одређени број дана у компанији, чиме се код њих развија осећај припадности фирми, усвајају пословну културу и начин рада конкретног предузећа, а истовремено се јача поверење између ученика и послодавца, што накнадно води ка сарадњи на обострано задовољство.

ТопПрес/ Извор: Танјуг