До сутра у поноћ траје пријављивање за једнократну новчану помоћ државе родитељима деце до 16 година као и оне рођене након 21. новембра 2006 од 10.000 динара.

Пријава се врши врши електронски на адреси idp.trezor.gov.rs, а новац ће пријављенима бити уплаћен на рачуне у периоду од 25. септембра до 1. октобра.

Процес пријављивања за ову једнократну помоћ државе је врло једноставан и траје минут или два, јер подносиоци пријаве, треба само да унесу број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој желе да им буде уплаћен новац.

Како је раније казао потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали, за ове намене у буџету је издвојено око 12 милијарди динара, јер је процењено да право на ову помоћ има око 1.190.000 деце .

Право на уплату новчане помоћи од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа.

Приликом пријављивања деце, самохрани очеви, осим поменутих података које достављају мајке, морају да поднесу и дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сами обављају родитељско право.

Хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ, као и примаоци новчане социјалне помоћи, изузети су од пријављивања и њима ће новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.

Уколико је отац удовац или мајка не испуњава прописане услове (нпр. није држављанин, нема пребивалиште на територији Републике Србије) пријављује се на исти начин као и мајка, те је потребно да унесе само свој JMBG и број личне карте, као и да изабере банку у којој жели да му буде уплаћен новац.

Уколико је отац добио старатељство над дететом, а мајка је жива, потребно је да отац приложи судску пресуду у ПДФ формату, односно довољно је да се судска пресуда фотографише и претвори у PDF или да се скенира и на тај начин претвори у електронски облик.

Потребно је да се пријаве најпре помоћу свог JMBG-а и броја личне карте, а затим ће им се, када буду проверавали статус пријаве, дати могућност да приложе поменути документ.

Уколико се пријављује старатељ детета, потребно је приложити правноснажну одлуку органа старатељства у PDF формату и довољно је да је фотографишу и претворе у PDF или да је скенирају и на тај начин претворе у електронски облик.

Пријављивање за ову помоћ државе почело је 20. августа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг