Топола – Слађан Ђорђевић из Горње Трнаве годинама гаји трешњу и како каже од узгоја овог воћа може да се заради, али су честе мајске кише проблем који може знатно и да умањи принос.

„На површини од око 20 ари заступљено је неколико сорти, углавном страних које су карактеристичне по израженој крупноћи, обилној родности и добром квалитету плодова. Засадили смо сорте из неколико група зрења тако да смо са бербом почели 20. маја и ако Бог да и временски услови имаћемо посла сигурно двадесетак дана. Имали смо падавине таман колико је и било потребно, израдила је на крупноћи, веће количине кише довеле би до пуцања плодова што би значајно умањило принос“, каже овај воћар и додаје да очекује принос од око две тоне.

Слађан Ђорђевић, фото: ТопПрес

Овогодишња цена на откупу је између 200 и 300 динара по килограму, док радници сезонци наплаћују 4.000 динара.

„Ми беремо сами породично јер уколико би морали да платимо раднике зарада би нам била минимална или би били на позитивној нули. Цена на откупу је за сада добра, да ли ће таква и остати видећемо, али како пристижу све веће количине вероватно ће и цена полако кренути да пада“, истиче Слађан.

фото: ТопПрес

Плодови трешње веома здрави

Плод трешње као и њена петељка веома су здрави. Петељке за чај могу да се користе свеже или сушене и препоручују се против болести бубрега и мокраћних органа.  Стручњаци за  уклањање физичке и умне исцрпљености препоручују да се поједе по 250 грама трешања три пута на дан.

Иако су здраве, сочне и укусне ипак не треба претерати јер већа количина трешања може изазвати проблеме са варењем, а нарочито су опасне коштице које се не могу сварити.

ТопПрес

фото: ТопПрес
фото: ТопПрес
фото: ТопПрес
фото: ТопПрес
фото: ТопПрес
фото: ТопПрес