foto-pixabay.comfoto-pixabay.com

Гориво је у Србији појефтинило у претходних месец за око седам динара, бензин за 7,7 динара и евродизел за 5,5 динара, речено је данас Тањугу у Удружењу нафтних компанија Србије (УНКС). То снижење малопродајних цена горива кореспондира са падом цена на глобалним берзама, рекао је генерални секретар УНКС-а Томислав Мићовић.

– У претходних месец дана малопродајне цене за литар бензина достизале су 157,9 динара, а већ данас су 150,2 динара. Такође, евродизел је достигао цену од 169,9 динара, док је данас већ на 164,4 динара – рекао је Мићовић.

Напоменуо је да УНКС сваке среде израчунава просечне малопродајне цене на тржишту и да ће за два дана имати детаљније информације. Мићовић истиче да не може да прогнозира како ће се кретати цене у наредном периоду, с обзиром на веома турбулентна политичка кретања на глобалној сцени, које „могу и преко ноћи да окрену смер цена на једну или другу страну“.

– Што се тиче цена на годишњем нивоу, видећете да пре годину дана експерти и аналитичари нису погодили то што се дешавало ове године. Немогуће је то предвидети – рекао је Мићовић Тањугу.

Подсетио је да само једна важна изјава неког политичара може преко ноћи да утиче на цене на глобалном нивоу. Када је реч о протестима у Француској поводом поскупљења горива због повећања пореза од стране државе, Мићовић каже да су акцизе инструмент државе за вођење разних политика, на пример, заштите животне средине, саобраћаја и слично.

Држава може кроз промену акциза да преусмери потрошњу одређених енергената ка неким чистијим горивима или горивима којима располаже у већој мери, навео је Мићовић. Цена сирове нафте на светским тржиштима од почетка октобра иде наниже. Ипак, цене нафте су данас скочиле за више од пет одсто, након што су САД и Кина договориле тромесечно „примирје“ у трговинском рату, уочи овонедељног заседања Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и очекиваног договора о смањењу производње.

Америчка „лака“ нафта (WТИ) рано јутрос је поскупела за 2,92 долара за барел или 5,7 одсто, на чак 53,85 долара за барел, да би нешто касније благо пала на 53,50 долара за барел, преноси Ројтерс. Истовремено, северноморска нафта „брент“ поскупела је за 3,14 долара или 5,3 одсто, на 62,60 долара, да би се нешто касније трговала на око 63,15 долара. САД и Кина постигле су током протеклог викенда договор у трговинском спору, према којем ће у наредних 90 дана бити обустављени амерички планови о подизању царина на увоз робе из Кине.

До договора је дошло после вечере америчког председника Доналда Трампа и кинеског лидера Си Ðинпинга на самиту Г20 у Буенос Ајресу. Трамп се сагласио да одложи план о подизању царина 1. јануара на 200 милијарди долара вредан увоз кинеске робе, док се Кина сагласила да купи значајну количину пољопривредних, енергетских, индустријских и других производа из САД да би се смањио огроман амерички трговински дефицит у међусобној трговини, саопштила је Бела кућа.

На скок цена нафте утицала је и најава канадске покрајине Алберте да ће натерати произвођаче да смање производњу за 8,7 одсто, или 325.000 барела дневно, ради хватања у коштац с ниским ценама тог енергента. Чланице и нечланице ОПЕК-а састају се 6. децембра како би донеле одлуку о даљој политици производње тог нафтног картела, а очекује се да ће на том састанку бити постигнут договор о зауздавању вишка производње, који је срезао цене „црног злата“ за трећину од октобра.

ТопПрес/ Извор: Тањуг/Телеграф.рс