Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издало је саопштење да је проширена листа младих пољопривредника, који ће ове године добити субвенције, тако да уместо 2500 пољопривредника млађих од 40 година сада право на субвенцију има 3000 кандидата.

„Додатна средства смо успели успели да обезбедимо захваљујући разумевању Министарства финансија и Владе Србије да је неопходно улагати у “старт уп“ и младе на селу“, пише у саопштењу Министарства.

Како је по конкурсу било и најављено, млади пољопривредници добијају до 1.500.000 динара авансно, а потребно је да оправдају средства у року од 90 дана од момента уплате. Њихово учешће је 25%. Овим је Министарство пољопривреде желело да укаже на потребу побољшања економског положаја жена на селу и младих генерално.

Предност на конкурсу су имали и млади из средина са лошијим економским положајем у нашој земљи. Како је раније најавио министар Бранислав Недимовић средства за овај вид подстицаја предвиђена су и за 2021. годину али ће се претходно размотрити све сугестије Удружења Младих пољопривредника Србије како би расподела новца била што ефикаснија и праведнија.

Када је реч о издвојеном новцу по произвођачу, за предвиђених максималних милион и по динара може се купити опрема попут сејалица, тањирача, дрљача, фреза и друга пољопривредна механизација, а може се улагати и у садни материјал за подизање засада воћа или купити стадо оваца, коза, као и висококвалитетна грла крава за млеко или јунад за тов. Захтеви су били разнолики, али се види очигледан тренд улагања у сточарство, повртарство и воћарство што у ресорном Министарству поздрављају.

Додатних 500 младих пољопривредника новац могу да очекују на својим рачунима за два месеца док сви остали у наредним данима могу очекивати уплату на њихов рачун.

До сада је Министарство пољопривреде имало конкурсе две године за редом на којима су додељена средства за око 2000 младих пољопривредника док је у трећој години одобрено дупло више него претходне две године укупно. Наиме на конкурсу се јавило рекордних 5500 младих пољопривредника.

 

 

ТопПрес/ ГЗС