Крагујевац – До краја године очекује се долазак Шкоде у Крагујевац. Компанија “Шкода” почиње производњу трамваја у МИНД парку у близини града, а у плану је производња тракционих мотора И инжењеринг, до производње комплетних трамваја за купце у централној и источној Европи, али и за друге поруџбине широм Европе.

Ову велику вест за Србију, Шумадију и Крагујевац је послао из Дубаија градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

-Довели смо озбиљног инвеститора у производњи трамваја. Овим се обезбеђују не само нова радна места, већ и нове прилике за локалне произвођаче, убрзани успон металске индустрије по којој је Крагујевац препознатљив, развој у едукацији кадра у складу са светским трендовима – истакао је Никола Дашић, који се тренутно налази на престижној светској изложби “ЕXПО 2020 Дубаи” у посети Пословном центру Републике Србије и српском павиљону у оквиру ове значајне манифестације.

Чешки произвођач такође рачуна на могућу производњу трамваја за Београд, имајући у виду да град планира велико обнављање возила. Шкода Транспортатион, која је део ППФ групе, једна је од највећих европских произвођача возила за јавни превоз и железницу.

– Долазак чешког произвођача само је мотив више да наставимо даље у овом правцу. Ту се не стаје. Претходна два дана на престижној светској изложби ЕXПО 2020, која се одржава у Дубаију, разговарали смо са многобројним потенцијалним инвеститорима из целог света и успели да презентујемо потенцијале нашег града и Шумадије.

Разговарали смо и да се у оквиру тематске недеље која је посвећена индустрији И едукацији, од 13.12.2021. године на ЕXПО представи град Крагујевац, али И заинтересовани привредници, а у том смислу подршку смо добили од директора Бизнис програма Србије ЕXПО и шефа канцеларије ПКС у Дубаију, Марка Селаковића, закључио је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

-Одушевљени смо успостављањем сарадње са компанијом “Шкода Транспортатион”, једним од лидера у области индустрије шинских возила. Имати Шкоду у МИНД Парку – највећем центру за железничку индустрију на Балкану и заједничку производња шинских возила, представљају најважнији корак у будућем развоју и испуњењу наше визије – рекао је Братислав Милановић, власник и оснивач МАЈНД групе.

Зденек Мајер, потпредседник и члан Управног одбора Шкода Транспортатион групе је каже да је фирма “дуго смо веома успешна у склапању нових уговора на Балкану”.

– И сада учествујемо на неколико тендера за нове трамваје и тролејбусе. Високо ценимо знање и искуство у области производње железничких возила групе МИНД, који може да нам обезбеди добар производни капацитет за извиоз и регион.

Поред повећања производње капацитет Шкода Транспортатион Гроуп директно у региону где ће се возила испоручивати, ова сарадња такође доприноси смањењу емисију штетних гасова Шкодиних возила каже Мајер. Иначе, производи компаније Шкода Транспортатион углавном укључују нископодне трамваје, електричне локомотиве, јединице приградских возова, метро возове, електричне аутобусе и тролејбусе.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс