Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да се прати ситуација у земљама где живи доста наших људи који би за празнике могли у већем броју да дођу у Србију и да ће се у складу са том ситуацијом и доносити одлуке о евентуалним додатним мерама.

„Сваки дан размишљамо о новим мерама и гледамо податке на свака два сата“, рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара да ли ће бити уведене додатне мере пред новогодишње празнике.

Почетком недеље ћу имати још једну седницу Кризног штаба и видећемо шта још можемо да урадимо, навела је Брнабић.
„Наши људи ће да се враћају, пратићемо епидемиолошку ситуацију у свим земљама и уводићемо мере ако то буде потребно. Пратимо сваки дан и размишљамо о додатним новим мерама“, истакла је Брнабић.

Не можемо на сваког грађанина да имамо инспектора

Инспекција и држава су на Црни петак радиле свој посао, али не можемо за сваког становника да имамо по једног инспектора, рекла је данас премијерка Ана Брнабић и додала да не жели да све затвори код куће на 14 дана, јер је то бесмислено.

Она је рекла да је тужна и разочарана због сцена из тржних центара које себи не може да објасни.

“Како да спречимо да људи радним данима изађу из куће и оду у тржни центар. .Осим да уведемо 24 часовну забрану кретања на 7,10, 14 дана. Мислим да ћемо се сложити да је то у потпуности бесмислено”, рекла је она.

Додала је да су инспекције биле на терену и да је написан велики број казни али да се не може имати један инспектор за сваког грађанина.

“Једног инспектора на једног становника не можемо да имамо. А ваљда би ми то треба да имамо да би пазили да свако носи маску на затвореном, па и тржним центрима. Или да апелујемо на разум власника или управљача тржних центара”, рекла је она и додала да борбу против ковид мора да води свако од грађана.

Оценила је да је вирус показао да сваки појединац мора бити одговоран за читаво друштво.

На питање да ли Влада Србије није могла да спречи јучерашње сцене истакла је да није могуће да нешто влада Србије не може да спречи јер смо правна држава.

Оценила је да је невероватана количина лицемерја дела јавности и медија који су најоштрије критиковали мере забране кретања у марту и априлу када су тврдили да су сувише рестриктивне а сада критикују да мере нису довољно рестриктивне и да су закаснеле.

„Како ви људи себе можете да погледате у огледало. Како је то уопште људски могуће”, поручила је она.

Истакла је да је у уторак добила тужбу Београдског центра за људска права против Републике Србије због рестриктивних мера у марту и априлу, и дискриминације старијих грађана који су имали посебне мере.

„Дакле истовремено када нам многи од тих спочитавају да нисмо довољно рестриктивни, да смо закаснили. . . Ми добијамо тужбу Београдског центра за људска права. Па где је то нормално? И да ли је то нормално?”, рекла је она.

Додала је да зна да она, влада, председник кризни штаб раде најбоље што могу и истакла да је поносна на борбу и оно што је урађено.

“ Свако је показао своје лице ове 2020 године”, констатовала је она.

Подсетила је да се стално апелује на људе да носе маске и не стварају гужве

“ Али ако имате неразумне људе – немогућа је контрола. Можете само да их затворите у куће. Ја не желим да све затворим код куће. То није начин да се ово победи”,рекла је она.

Додала је да ако не постоји довољно свести код људи остаје само да се моли, куми, апелује и показује у каквој ситуацији су здравствени систем и здравствени радници који не могу да буду са својом децом јер више не знају ни кад су на смени.

“А за све то време неко оде у Зару да купи мајцу” закључила је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг