FOTO TANJUG / TANJA VALIC/ bg

Министар заштите животне средине Горан Триван о представници 12 градова и општина у Србији потписали су уговоре о додели 40 милиона динара из Зеленог фонда за пошумљавање.

На Конкурс Министарства пријављено је 14 пројеката локалних самоуправа, а средства су додељена општинама Пожега, Бела Црква, Дољевац, Голубац, Кучево, Рашка, Стара Пазова, Пирот, Шабац, Кикинда, Краљево и београдској општини Палилула.

Средства су планирана за набавку садница и извођење радова за пошумљавање земљишта аутохтоним врстама дрвећа и жбуња на земљишту у надлежности локалних самоуправа.

Министар заштите животне средине Горан Триван истакао је да је пошумљавање један од главних стубова политике коју води ресорно министарство и један од начина ублажавања климатских промена.

Триван је навео да је ове године за пошумљавање опредељено укупно 70 милиона динара од чега је 40 милиона динара додељено локалним самоуправама чији су пројекти испунили услове на јавном конкурсу.

„Ово је прилика да нам животна средина буде боља и да локалне самоуправе паметно утроше 40 милиона динара, уз стручни надзор факултета и института који се баве тиме. Нема важнијег посла од пошумљавања за будућност наше деце и ми нећемо стати на овоме, тек започињемо ову причу“, нагласио је Триван.

Министар је додао да је око 40 одсто централне Србије под шумом, а да најмање шума има у Војводини – свега седам одсто.

Триван је позвао све градове и општине у Србији да припреме пројекте за пошумљавање и да се јаве на следећи конкурс који ће Министарство за заштиту животне средине, како каже, расписати на пролеће.

Председник београдске општине Палилула Александар Јовичић захвалио је у име локалних самоуправа на додељеним средствима Зеленог фонда и истакао да та општина има изузетну сарадњу са Министарством.

„Врата министра Тривана су увек отворена за све наше идеје, а уверени смо да заједничким снагама и деловањем можемо много тога да урадимо у области заштите животне средине“, навео је Јовичић.

Планирано пошумљавање Аде Хује

Јовичић је рекао, планирано је да се на општини Палилула пошуми неколико локација међу којима је Ада Хуја која, истиче Јовичић, има потенцијал да постане нова зелена оаза Београда.

Додао је и да треба озеленети око 300 квадратних километара на левој обали Дунава.

Градоначелник Пирота Владан Васић истакао је да за тај град важна свака акција у области екологије, те да ће добијених четири милиона динара град утрошити да са 800 садница обнови и прошири дрворед у центру Пирота, као и да се на 32 хектара засади око 25.000 садница.

Према речима председника општине Рашка Игњата Ракитића та општина је добила 7,5 милиона динара који ће бити искориштени за озелењавање око 40 хектара голети око Рашке.

„Општина Рашка се труди да води рачуна о очувању животне средине, а за све што радимо у последње време имамо велику помоћ и подршку министра Тривана“, нагласио је Ракитић.

Председник општине Дољевац Горан Љубић захвалио је Министарству на додељеним средствима и рекао да је то „лепа ствар“ за ту општину на чијој територији, каже, више од 30 година није засађено ниједно дрво.

„Много шума нестало је због несависних људи, а захваљујем свима који су нам омогућили да се то промени и да засадимо стабла“, рекао је Љубић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг