Рача – Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић посетила је данас две породице у околини Раче којима су додељена средства за куповину пољопривредне механизације.

Средства су додељена у оквиру јавног позива за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Србији који већ четврту годину за редом расписује кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, наведено је у саопштењу.

Она је посетила породице Нешић и Јовић са председником општине Рача Ненадом Савковићем.

Породица Нешић из села Поповић која броји чак 11 деце и породица Јовић из села Вучић са троје деце, захвалиле су на средствима, у вредности од око 800.000 динара, за која сматрају да ће им помоћи да унапреде рад у оквиру њихових домаћинстава и остану у својим срединама.

Том приликом, министарка је указала на значај популационе политике, као једног од приоритета Србије.

„Неопходно је наставити са посвећеним радом на питањима популационе политике, како би се унапредила демографска слика наше земље и успешно управљало миграцијама. Фокус остаје на подршци породицама у свим крајевима Србије и подстицању, посебно младих, да остану да живе и раде у нашој земљи“, рекла је Ђукић Дејановић.

Како каже, додељивање бесповратних средстава за градове и општине у Србији је само једна од мера које спроводимо у оквиру примене Стратегије подстицања рађања.

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику у последње четири године уложио је око 84 милиона динара у општину Рача, путем јавног позива за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Србији.

Поред куповине пољопривредне механизације, средства су опредељена и за набавку неопходне медицинске опреме при дому здравља, санацију водоводне мреже, уређење дворишта и интерактивних учионица у школским објектима, набавку аутомобила за потребе предшколске установе, формирање саветовалишта за дојење и негу детета, едукацију младих на тему заштите репродуктивног здравља, као и подршку деци са сметњама у говору и оштећеним слухом.

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику је у протекле четири године определио око две милијарде динара бесповратних средстава за више од 200 пројеката у 112 градова и општина у Србији за суфинансирање мера популационе политике.

ТопПрес/ Извор: Танјуг