Додељени нови уговори за 151 локалну самоуправу

Додељени нови уговори за 151 локалну самоуправу

Аранђеловац –  У Аранђеловцу је данас додељен 151 уговор јединицама локалних самоуправа које су испуниле услове за пројекат замене столарије у циљу повећања енергетске ефикасности, који спроводи Министарство рударства и енергетике.

Програм се и ове године односи на стамбене зграде, породичне куће и станове, а спроводе га локалне самоуправе.

Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је, приликом уручења нових уговора, да је за реализацију пројеката опредељено четири милијарде динара за више од 20.000 домаћинстава у Србији.

„Овај велики пројекат пуно значи на локалном нивоу, доноси корист домаћинствима али и целој држави. Овај пројекат треба да нам омогући да смањимо наше трошкове пре свега и потрошњи топлотне енергије, да смањи рачуне домаћинствима најмање за 25 до 30 процената, када замене прозоре и врата и направе бољу изолацију, када замене котлове или ставе соларне панеле“, истакла је Михајловић.

Према њеним речима тај пројекат ће за четири милијарде динара уштедети топлотну енергију која је рецимо једнака производњи у градској топлани у једном граду, попут Ниша.

„Замислите онда колико ћемо уштедети у заштити животне средине, односно у еколошким трошковима у наредних неколико месеци када буде завршен овај пројекат“, истакла је потпредседница владе и додала да је то заједнички пројекат државе, локалних самоуправа и грађана.

Како је истакла министарка, Влада Србије је за енергетску ефикасност у јавним и приватним објектима определила 250 милиона евра.

Додели уговора данас су присуствовали градоначелници и председници 151 локалне самоуправе.

Они ће након потписивања уговора са Министарством, а на основу својих прописа о расподели средстава, путем јавног позива изгарати крајње кориснике тих средстава, грађане.

Како су истакли пројекат је од великог значаја за грађане али и за локалне самоуправе које у сарадњи са министарством енергетике једним делом субвенционишу грађане средствима из локалних буџета.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI