Додељено 460 милиона динара за градове и општине: У категорији ефикасност и делотворност награђена општина Кнић

Додељено 460 милиона динара за градове и општине: У категорији ефикасност и делотворност награђена општина Кнић

Министарство државне управе и локалне самоуправе објавило је одлуку о расподели финансијских средстава из Буџетског фонда за локалне самоуправе у износу од 460 милиона динара за различите пројекте у општинама и градовима у Србији.
Ресорна министарка Марија Обрадовић рекла је Танјугу да је Министарство издвојило средства за различите инфраструктне пројекте и да је део новца намењен за модернизацију градских и општинских управа и увођење различитих софтвера и електронских сервиса неопходних за њихово унапређење.

Такође, средства су намењена и за организовање спортских, културних и туристичких манифестација, као и за отклањање последица елементарних и других непогода.

Обрадовић је казала да је ове године број пријава локалних самоуправа пет пута већи него што предвиђа Фонд, а за доделу средстава ове године стигло је 225 пријава чија је укупна вредност 2,2 милијарде динара.

’’То значи да су се градови и општине пробудили и да желе да поправе квалитет услуга према грађанима и привреди у својим градовима и општинама’’, рекла је Обрадовић.

Она је навела да су ове године додељене и награде за најбоље градове и општине у 2020.години у четири категорије у којима су, како је рекла, оцењене праксе у пословању и вођењу локалних самоуправа.

У категорији ефикасност и делотворност награђена је општина Кнић, а за транспарентност и учешће у јавности у раду локалне самоуправе награђена је општина Велико Градиште.

Град Крагујевац је добио награду у категорији одговорност и владавина права, а Крушевац у категорији равноправност и антидискриминација.

Награђене општине и градови ће добити по 2,3 милиона динара.

Министарка Обрадовић је нагласила да ће бити строго контролисан утрошак средстава додељени локалним самоуправа и додала да ће од општина и градова бити тражено да врате новац ако не буде искоришћен наменски и у предвиђеном временском року, као и да ће на терену контролисати фазе реализације тих пројеката.

’’Суштина је да новац буде утрошен за боље функционисање општина и градова у сарадњи и у односу према грађанима и привреди. Градови и општине морају да буду сервис и грађанима и привреди’’, подвукла је Обрадовић.

 

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI