Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић боравио је у дводневној посети Египту, а на састанку са египатским колегама договорен је почетак извоза српске пшенице Египту, највећем светском купцу ове робе.

„Република Србија кренула је да поново освоји тржиште Египта које насељава преко 100 милиона становника“, изјавио је Недимовић, саопштило је ресорно министарство.

Он је додао да садашња размена ове две земље у области пољопривреде износи 26 милиона долара, а да би након постигнутог договора она требало да скочи четири пута и премаши готово 100 милиона долара.

Недимовић се током посете састао са египатским колегама министром пољопривреде и мелиорације Езалдином Омар Абуститом и министром снабдевања и спољне трговине Алијем ел Саед Али ел Муселхијем, саопштило је ресорно министарство.

Све процедуре око извоза су завршене, а договорено је и окончање процедура око извоза говедине, сунцокрета, кукуруза и других пољопривредних производа из Србије.

О значају посете говори и чињеница да још од распада СФРЈ није било директних контаката званичника Србије и Египта у области пољопривреде.

ТопПрес/ Извор: Танјуг