Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић договорио је са делегацијама Ирака, Индије, Сирије и Екваторијалне Гвинеје додатно јачање сарадње и реализацију заједничких пројеката у области аграра, као и даље разговоре о извозу наше хране на та тржишта.

Делегације Индије, Сирије и Екваторијалне Гвинеје су исказале велику заинтересованост за српским пољопривредним производима, као и искуствима Србије у управљању пољопривредним земљиштем и пољопривреде уопште, објавило је Министарство пољопривреде.

Планирано је да већ током наредног месеца српска делегација отпутује у Багдад, а након састанка са председником Гане одржаног током обележавања 60 година од првог самита Покрета несврстаних у Београду договорено је да се министру пољопривреде Гане упути позив за посету Србији.

Такође, позив да дође у нашу земљу и упозна се са потенцијалима српске пољопривреде и могућностима за међусобну сарадњу, биће упућен и министру пољопривреде Сирије, а након састанка са министром спољних послова те земље.

Министар Недимовић састао се и са министром спољних послова Ирака Фуадом Хусеином.

Након 40 година изостанка српских пољопривредних производа са тржишта Ирака, двојица министра су договорила да већ током наредног месеца наша делегација отпутује у Багдад са циљем унапређења робне размене.

На молбу ирачке делегације, тим стручњака српског Министарства пољопривреде одлази у Ирак где ће, поред разговора о извозу наше хране, почети и рад на припреми пројеката за развој пољопривреде у тој земљи, чиме се после вишедеценијске паузе Србија поново враћа на тај простор.

Српски експерти ће бити ангажовани на изради стратегијских докумената за развој аграра Ирака, али и у разговорима по питању сарадње у свим другим секторима пољопривреде.

На састанку са министарком спољних послова Индије, договорено је и додатно јачање сарадње у производњи пољопривредне механизације и трактора, као директне последице све веће тражње и интересовања афричких земаља за ту област српске индустрије.

Потенцијали за унапређење сарадње су извоз јагодичастог и бобичастог воћа на тржиште Индије, размена искустава у области пољопривредних наука и технологија, упознавање са захтевима тржишта, стандардима квалитета и безбедности хране, подршка за инвестирање индијског капитала у сектор пољопривреде Србије и друго.

ТопПрес/ Извор: Танјуг