Министар финансија Синиша Мали изјавио је у Будимпешти, после састанка са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, да је договорено да Србија у Мађарској током предстојеће зиме ускладишти 500 милиона кубика гаса.

Договор је прецизиран након што су се председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан договорили у Новом Саду на отварању Међународног сајма пољопривреде, да Србија може да ускладишти између 300 до 500 милиона кубика гаса у Мађарској.

Мали је рекао новинарима након састанка да ће на основу данашњег договора Србија моћи да повуче из мађарских складишта у октобру три милиона кубика дневно, по шест милиона кубика дневно у новембру, децембру и јануару и три милиона у марту.

„Ово је велика и важна вест за грађане, обезбедили смо 500 милиона кубних метара за складиштење гаса за наступајућу зиму. То ће обезбедити сигурно снабдевање гаса Србији и то смо обезбедили данас“, истакао је Мали.

Најавио је да ће утискивање гасом за Србију почети најкасније до краја јуна и прецизирао да ће гас упумпан у два складишта у Мађарској.

Министар Сијарто је рекао да су данашњи договори доказ стратешко пријатељства две земље.

Министар Мали је честитао Сијарту на поновном именовању за министра спољних послова, као и премијеру Орбану на формирању нове владе.

„Моја посета је резултат разговора који су Вучић и Орбан имали на отварању сајам пољопривреде у суботу у Новом Саду, што показује да све више и боље сарађујемо“.

Мали је рекао да је Мађарска постала трећи спољнотрговински партнер, после Немачке и Кине, а другог у Европи и захвалио Влади Мађарске на подршци.

Подсетио је да је управо Вучић дефинисао као један од приоритета сигурно снабдевање енергијом грађана Србије и да се управо и ради на томе.

Мали је истакао да транзит гаса тече несметано и из правца Србије ка Мађарској и обрнуто и да ће две земље тако и наставити.

Казао је да је читав низ тема био на столу и да се разговарало о сарадњи Електропривреде Србије и мађарског енергетског предузећа МВМ и је договорено да њихови представници већ наредне недеље дођу у Београд и разговарају о сарадњи и заједничком улагању у обновљиве изворе енергије, затим у заједничку набавку електричне енергије и друго.

Мали је рекао да заједно можемо да будемо много јачи и добијемо боље цене у овој енергетској кризи, као и да обезбедимо сигурније снабдевање енергијом и што више умањили последице кризе у свету.

Министар Мали је рекао да је договорено и заједничко улагање у изградњу интеконектора за трансмисију електричне енергије између две земље, како би вишкови могли да се преносе у Србију и Мађарску по потреби.

Ускоро ће зима и Србија и Мађарска се на прави начин спремају за то, нагласио је Мали.

На питање мађарских медија како види то што је ЕУ предложила шести пакет санкција Русији за ембарго руске нафте, с обзиром да Србија није чланица ЕУ, Мали је рекао да се нада да нада ће по том питању преовладати разум и да ће се одлуке доносити тако да се што више умање негативне последице тих санкција.

На питање Танјуга да ли је данас разговарано о могућности да Србија и купује од мађарске гас током зиме који ће складишти гас у Мађарској, Мали је рекао да је Србија добила велику сагласност из Мађарске и око снабдевања гасом и да су обе опције отворене, те да се гас може куповати од њих, али и од треће стране.

Разумни су да нам дају обе могућности и у наредним данима ћемо се определити.

Сијарто је рекао на питање Танјуга да ли је та земља заинтересована да се придружи формирању заједничке берзе струје у прикључи Словенији и Србији, које то раде заједно са европском берзом струје, да су заинтересовани да заједнички набављају енергенте са Србијом, јер то гарантује још већу безбедност.

Сијарто је рекао да је Мали био први гост у Влади Мађарске када су били избори у тој земљи, као и сада када је формирана влада.

„Данашњи састанак је доказ стратешке сарадње и пријатељства две земље. У Украјини се одвија рат, а последице тог рата нас доводе да имамо на сваком пољу несигурности и то још више јача значај сарадње између Мађарске и Србије. У врло смо сличној ситуацији због географског положаја и инфраструктуре. Безбедност снабдевања енергијом је стварни проблем, а не идеолошка фраза. Договорили да у овим критичним временима када је снабдевање енергијом доведено у питање и критично да обраћамо једно на друго још више пажње и доприносимо снабдевању енергије и да гарантујемо транзитне линије за транспорт енергената“, навео је.

Сијарто је рекао да је јужни ток, који иде преко Србије, веома значајан за Мађарску пошто добијају 10 милиона кубика гаса дневно из правца Србије.

То иде без сметњи и у складу са уговором, а до сада је преко Србије извезено из Мађарске 450 милиона кубика гаса, рекао је Сијарто.

„Договорили смо се да Србији пружимо могућ да користи мађарска складишта гаса да би у Србији обезбедили несметано снабдевање и да од укупног капацитета више од шест милијарди кубика гаса, уступе део Србији током зиме“, навео је Сијарто.

Пренео је да је договорено и да се повежу електромреже две земље, што ће трајати у наредних шест до осам година, како би могла да се размењује струја.

Мали и Сијарто су изразили очекивање да ће врло брзо бити потписани и споразуми о данашњим договорима.

Србија  и Мађарска се енергетски повезују, заједничка набавка струје

Србија и Мађарска ће заједно изградити интерконектор за трансмисију струје и заједнички наступати у набавци електричне енергије како би добиле бољу цену и услове, изјавио је Танјугу министар финансија Синиша Мали који то данас у Будимпешти договорио са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

„Тема је била и градња интерконектора између две трансмисионе мреже и сагласили смо се да то треба да кренемо да градимо колико већ сутра. И у наредних пар дана очекујем да ћемо дефинисати детаље око износа финансирања и динамике инвестиције и одмах кренути у реализацију“, рекао је Мали.

Објаснио је да ће тако Србија и Мађарска моћи једна другој по потреби да шаљу вишкове струје.

Мали је рекао да је данас у Будимпешти због енергетске кризе у свету разговарао са Сијартом о потреби да ЕСП много више сарађује са њиховом електроенергетском компанијом МВМ, као и заједничкој набавци струје на међународном тржишту и заједничком улагану у поједине пројекте као што је изградња реверзибилне хидроелектране Бистрица.

Додао је да је било речи и о даљем улагању у обновљиве изворе енергије и да ће то бити предмет посебног састанка.

„Очекујем делегације МВМ-а у Београду већ наредне недеље где ћемо онда у детаље проћи кроз све те пројекте, како би заједнички финансирали и обезбедили координацију две комшијске земље и у условима још тежег снабдевања струјом и гасом и могли заједнички да координирамо и решавамо проблеме. Ако имамо ми вишак струје да то пренесемо Мађарима и обрнуто“, истакао је Мали.

Он је рекао Танјугу да данас договорено да Србија ускладишти 500 милиона кубика гаса током зиме.

„Купићемо и ускладиштити у Мађарској гас како би обезбедили сигурно снабдевање гасом током зиме и већ до краја јуна кренућемо да пунимо та два складишта која су у питању и од октобра ћемо моћи да повлачимо три милиона кубика гаса дневно, затим од новембра до фебруара по шест милиона дневно и у марту три милиона кубика дневно“, навео је Мали.

Истиче да ће то пуно значити за добро снабдевање гасом, како за домаћинства тако и привреду.

„То је велика и важна вест за грађане Србије“, нагласио је министар.

На питање да ли су притисци на Србију и Мађарску од ЕУ додатно зближили две земље, Мали је рекао да се у овој кризи види колико је важно сарађивати са комшијама.

„У протеклих годину и по дана имамо транзит гаса кроз јужни ток у Мађарску где несметано иде гас, као што из Мађарске долази гас у Србију. На такав начин диверзификујете изворе снабдевања, што је у доба енергетске кризе веома важно, као и добросуседски односи“, рекао је Мали.

Како смо јачи и већи, можемо да одговорно на бољи начин на ове енергетске изазове у свету, истакао је он.

На питање да ли ћемо можда добити нешто јефтиније гас од Мађарске, ако од њих такође будемо куповали, Мали каже да би о томе док се не обави разговор између Александра Вучића и Владимира Путина о новом гасном аранжману за Србију.

„И због тога сам замолио мађарске пријатеље да буду флексибилни и да сачекамо исход тог разговора који очекујемо у наредних пар дана и тада ћемо знати да ли и од кога купујемо гас и по којим ценама. Мађарска је рекла да ће бити флексибилни и рекли су – ако вам треба гас да вам ми набавимо и продамо, ако можете са друге стране да набавите ви онда ћемо само да га ускладиштимо“.

Истакао је да би волео да се ова криза није десио, као ни сукоб у Украјини и додао да се држава добро бори са инфлацијом и енергетском кризом и да су ограничне цене основних животних намирница, горива, да струја у гас нису поскупели за грађане иако су на берзама друге цене…

„Сигурно је да смо, због притисака које трпе и Вучић и Србија због свог принципијелог става према сукобу у Украјини заједно са нашим мађарским пријатељима, заједно јачи и да можемо лакше то да пребродимо. Неке ствари не зависе од нас – како ће неке велике силе да доносе одлуке. Ми смо мала земља и важно је да покушамо да се заштитимо и имамо што мање негативне последице ове кризе“, истакао је Мали.

Истиче да је посебно важна сарадња у области енергената, што је тренутно најважније питање

На питање да прокоментарише најаву Вучића да ће Србија куповати струју путем фјучерса и форварда, Мали је рекао да се већ ради на припреми тога.

„То су тзв. форварди односно опције на куповину струје унапред. Управо о томе размишљамо и радимо на томе у овом тренутку. То значи да купите данас струју или неког другог месеца, а да та струја буде испоручена у децембру, јануару или фебруару, када вам и треба. Радимо на томе и ЕПС је већ припремио динамички план који анализирамо и гледаћемо да стабилност снабдевања струјом обезбедимо и на тај начин, а све како би било довољно струје“, закључио је Мали у изјави за Танјуг.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ (Милена Маџгаљ)