Топола –  Село Жабаре могло би у наредном периоду да добије једну модерну фабрику за производњу електромотора немачког инвеститора. Ове наводе недавно је и потврдио већник за инфраструктуру у општини Топола Драган Јовановић, који је са потенцијалним купцем и водио разговоре. Локација за изградњу фабрике планирана је на месту где се сада налази Дом и Основна школа. Са доласком ове веома значајне инвестиције  сагласни су и мештани села Жабаре, али под условом да се плац где је планирана градња не продаје, већ изда у закуп.

„Дом је око 1945. године направљен, правили су га мештани овог села, да би шездесетих година прешао у коришћење земљораднике задруге. Потом је пре пет година  долазио инвеститор из Италије који је требао да отвори шивару али од тога ништа. И сами видите колико је то лоше, руинирано и никада се ништа није радило. Пре 20 дана чујемо да долази немачки инвеститор да гради нешто ту и да се дом издаје на 30 година. Међутим Драган Јовановић када је дошао на састанак са нама мештанима прво је рекао да се дом издаје на 30 година и да општина треба до краја 2022. да обезбеди папире да дом пређе у власништво тог Немца. Ми сумњамо да је уопште Немац он неће да преговара са нама и ми смо због тога оформили комисију од три члана која ће да заступа наше село. Слажемо се да се изда али да се прода то не долази у обзир, бранићемо га свим расположивим средствима“, рекао је за ТопПрес Миомир Благојевић, мештанин овог села.

Дом у Жабарима пропада, фото: ТопПрес

Он истиче да су након формираног савета послали дописе надлежнима у Тополи као и да су поднели молбу да се у њиховом селу одрже избори за савет месне заједнице.

„Наш захтев је, да дом не може бити продат само закуп и нека праве фабрику а да се плаћа кирија месној заједници. Конак који се налази у непосредној близини дома је под заштитом државе и не може се рушити а упитно је шта радити са школом, која је такође одмах уз дом и коју похађа скоро 30 ученика, има и предшколаца. Речено је да ће је изградити на другој локацији која је мало даља од овог места, сад како ће тачно бити по том питању још не знамо“, казао је   Драган Марковић један од чланова савета.

Први човек општине Топола у изјави за наш портал нагласио је да никакве продаје неће бити и да је закуп једина прихватљива опција.

Фото: ТопПрес

„Општинско веће је позитивно одговорило на писмо о намерама немачке фирме за инвестирање у Жабаре. У складу са писмом, општинска управа је започела процедуру давања у закуп простора у Жабарима и то ће бити завршено, када се нађе и на скупштинском заседању крајем месеца. Дакле закуп читавог простора до 30 година, од продаје нема ништа, такође  конак кнеза Милоша је под заштитом и наша идеја је да обновимо и рехабилитујемо тај део а да рушимо никако“, закључио је Игор Петровић, председник општине Топола.

Члан општинског већа за инфраструктуру Драган Јовановић истакао је да је циљ запослити људе и саградити фабрику, продаје земљишта како је рекао бити неће.

Драган Јовановић за време видео разговора са потенцијалним инвеститором, фото: фејсбук

„Потписан је меморандум о сарадњи. Пошто се уговор тек може потписати када се заврши процес јавног позива за закуп дела простора у Жабарима. Општина Топола је огласила позив свим заинтересованима за закуп на 30 година дела простора девастираног објекта у Жабарима. Тек када се тај процес заврши и када скупштина општине да сагласност на дужину закупа онда ће се склопити уговор а скупштина ће бити 19. фебруара. Што се тиче продаје тога неће бити, већ само желимо дугорочним закупом да те објекте који сада пропадају ставимо у функцију и запослимо људе“, изјавио је Драган Јовановић.

Иначе, подршку мештанима у њиховој борби пружила је и локална организација Српске Странке Заветници.

ТопПрес