Епидемијска ситуација у Србији је све сложенија, расте број заражених и преминулих, али и број пацијената на болничком лечењу и респиратору. Члан Кризног штаба, др Предраг Кон, оценио је да ће се она у Србији погоршавати и да ће и у наредне две недеље број заражених бити у порасту, јер се, како је навео, не предузимају делотворне мере како би се ситуација с вирусом стабилизовала.

Он је казао да постоји могућност да се у овом таласу имамо и преко 8.000 оболелих на дневном нивоу.

Један део грађана поштује све мере, али већина не, одбија да носи маске, одбија да се вакцинише, понашају се по принципу не може нам нико ништа јачи смо од судбине – навео је Кон.

Према његовим речима, медицински део Кризног штаба већ одавно захтева увођење ковид пропусница.

Струка упозорава да је вакцинација једини начин да се пандемији стане на пут.

Коментаришући вакцинацију у Србији, Кон је рекао да они који сумњају у вакцине и одбијају вакцинацију верују у измишљотине, а не у науку, као и да вакцинација није зауставила вирус, али је смањила смртне исходе и тешке форме болести.

Американци су израчунали да је 11 пута већи ризик да умрете од ковида уколико нисте вакцинисани – рекао је Кон.

Истакао је да је вакцинација трећом дозом важна не само за ризичне групе, већ за све, јер према истраживањима из Израела, како каже, трећа доза вакцине зауставља вирус.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да у наредне две недеље очекује раст броја новозаражених и да постоји могућност да се у овом таласу имамо и преко осам хиљада оболелих на дневном нивоу.

„Један део грађана поштује све мере, али већина не, одбија да носи маске, одбија да се вакцинише, понашају се по принципу не може нам нико ништа јачи смо од судбине“, навео је Кон.

Према његовим речима, медицински део Кризног штаба већ одавно захтева увођење ковид пропусница.

ТопПрес/ Извор: Блиц, РТС