Др Лепосавић: Очи молдавских произвођача малине и купине уперене у Србију

Др Лепосавић: Очи молдавских произвођача малине и купине уперене у Србију

Чачак – Наш стручњак за воћарство из чачанског Института др Александар Лепосавић тренутно борави Молдавији где врши обуку везано за гајење јагодастог воћа за малине и купине.

Нашег стручњака је угостио Димитри Троћин, селекционер сората ове две воћне врсте.

„Димитри Троћин је по занимању електричар, а са селекцијом и стварањем сората купине и малине почео је из хобија. Посрећило му се и до сада је створио једну веома познату купину без бодљи. Дао јој је име Релевант, а са партнером из Пољске је почео њену комерцијализацију. Имали смо више састанака и веома је заинтересован за сарадњу па ми је током прошлог боравка у његовој земљи дао на испитивање у Институту за воћарство неколико резница ове сорте али и патуљасте купине по имену Дима која је интересантна за хобисте. Све биљке су се примиле и одлично напредују у стакларама Института, чекајући следећу сезону када ће дати први род у купињацима код наших произвођача”, рекао је за Глас западне Србије др Александар Лепосавић.

Василе Гаина иу села Копаћени у области Сингереи из централне Молдавије, каже да је задовољан прошлогодишњим саветима и помоћи која му је пружена, одговорио је да је презадовољан. Малину тренутно продаје око 60 леја, што је три евра.

Малина коју гаји је двородна сорта и у одличној је кондицији, а људи у читавој Молдавији имају огроман проблем због суше, јер кише месецима нема, па им је угрожена жетва пшенице. Биће низак принос и штуро зрно, а уколико ускоро не буде кише, неизвестан је им је принос кукуруза.

ТопПрес/  ГЗС

KOMENTARI