Др Миланко Шеклер каже да је одлука да се „Модерни“ на изда одобрење за трећу дозу је бесмислено с обзиром на то да Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) дозвољава мешање вакцина у случају да она која је примљена није доступна као додатна или бустер.

Трудницама давати вакцину након првог триместра, рекао је проф. др Радан Стојановић, клинички фармаколог и професор Медицинског факултета у „Уранку“ телевизије К1. Он каже да он лично вакцину препоручује само трудницама код којих постоји ризик да би могле развити тешку клиничку слику и то након првог триместра трудноће.

”Оно што је за сада доступно од података је да вакцина не ремети способност жене да остане у другом стању, да не утиче на развој фетуса и ембриона и да су јасни позитивни ефекти на труднице. Међутим, података нема довољно и у највећем броју имамо податке истраживања спроведених на животињама, а у знатно мањем проценту код људи. И сам „Фајзер“ у опису лека не тврди да би требало вакцинисати све труднице, већ да се понуди онима код којих је већа корист за мајку од ризика по фетус. Ја бих препоручио вакцинацију после првог триместра и требало би индивидуално процењивати од случаја до случаја”, каже проф. др Стојановић.

Он је додао и да је истина да је трудна жена у већем ризику од добијања тешке клиничке слике ковида-19 од жене истих година и здравственог стања која није трудна.

ТопПрес/ Извор: Танјуг