Драган из Прањана гаји 200 товних свиња, упркос тешком послу од свињарства не одустаје

Драган из Прањана гаји 200 товних свиња, упркос тешком послу од свињарства не одустаје

Горњи Милановац – Пре више од две стотине година таковски крај био је препознатљив по узгоју свиња и њиховом извозу у целу тадашњу Европу.

Најпознатији „свињар“ тога времена био је свакако српски вођа Милош Обреновић, који је захвљајући мангулицама стекао велико богатстсво, преноси агенција РИНА.

Иако је свињарство некада доносило велику добит, данас се тим послом баве само поједини домаћини у горњомилановачком крају, а један од њих је Драган Васиљевић из села Прањани.

„Фарму свиња имам преко двадесет година, а зарада вам је несигурна као лото премија. Све зависи од интервала, некад је цена по килограму живе ваге јако добра, после тога јако лоша и тако у круг. Али, ја сам одавно направио ту неку речуницу, да се не обогатим, али опет да имам неку малу зараду“, рекао је Драган за РИНУ.

Драган на фарми у Прањанима узгаја 200 товљеника, фото: РИНА

На својој фарми има 200 товљеника, а брига о њима се води сваки дан и то по неколико сати. Посао није нимало лак, али за вредног домаћина, попут Драгана, сва та тежина није разлог за опдустајање.

„Имам само једног купца, који долази из Чачка. Никад га и не питам за цену, колико да, добро је. Сваки дан проводим на овој фарми, али поред свиња супруга и ја се бавимо узгојем јкрупне стоке, где је профитабилност ипак већа. Од свиња ипак не одустајемо, јер је тај узгој традиција у нашем крају“, са осмехом прича Драган.

На профитабилност това свиња у Србији у највећој мери утичу недефинисана правила приликом формирања цена меса и живе стоке. Процесом приступања Европској унији на тржишту меса и живих животиња десиле су се велике промене, а пре свега кад су у питању цене товљеника са једне стране и меса са друге.

На фарми у Прањанима узгаја се 200 товљеника, фото: РИНА

У погледу броја свиња Србија је практично самодовољна земља. Налази се на 8. месту у Европи по броју свиња по становнику и прозводњи свињског меса – 45кг по становнику просечно годишње.

Кланичари и сточари са Министарством пољопривреде склопили су договор да се у наредном периоду смањи увоз свињског меса, како би откупили што веће количине из домаће производње. Управа за ветерину је добила налог да додатно пооштри мере приликом увоза, поштујући највише здравствене стандарде, јер само тако може да се заштити домаће тржиште.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI