Крагујевац –  Епидемиолошка ситуација у Шумадији се у јануару драстично погоршала. Број пацијената који се јављају на тестирање, у односу на прошлу годину у ово време се три пута повећао. У ковид амбулантама Дома здравља у Крагујевцу ради 32 екипе а одлуком Штаба за ванредне ситуације по четврти пут у ковид систем ушао је и Завод за здравствену заштиту радника.

Шумадијски округ већ неколико дана бележи и преко хиљаду позитивни на корона вирус. Највећи број тестирања, а самим тим и грађана који имају ковид је у Крагујевцу.

„Ако говоримо у односу на прошлу годину када је било хиљаду и по пацијената у јануару, до данашњег дана је већ прегледано 12 000 пацијената. Заиста је рекордан број, никада нисмо имали толико прегледа, јуче је 1 300 пацијената било само у нашој ковид амбуланти, а заиста јесте срећна околност што су то благе клиничке слике које пролазе без последица“, каже Славица Лончар- заменица директора Дома здравља у Крагујевцу.

Одлуком Градског штаба за ванредне ситуације по четврти пут у ковид систем враћан је и Завод за здравствену заштиту радника.

„Само седам дана смо били ван ковид система и већ осмог јануара смо поново ушли у ковид систем зато што је број оболелих и људи који се јављају на тестирање био огроман. Дневно прегледамо преко 260 људи и морам рећи да је то углавном младо становништво у 90 одсто случајева“, додаје Биљана Вељковић, потпаролка Завода за здравствену заштиту радника Крагујевац.

ТопПрес/ Извор: Танјуг