В.д. директора „Путеви Србије“ Зоран Дробњак, изјавио је данас да очекује да ће поскупљење путарине у износу од 12 одсто на српским путевима почети да се примењује почетком августа, након усвајања.

Основни разлог поскупљења путарине је мањак средстава за квалитетно одржавање 16. 221 километара путева, рекао је Дробњак за РТС.

Истиче да је тренутна висина путарине најнижа у региону, као и да је плаћање путарине по километру најправеднији систем јер се, наводи се у саопштењу овог предузећа, плаћа онолико колико се километара пређе.

„Ове године на српским аутопутевима очекујемо 60 милиона возила“, изјавио је Дробњак, додајући да ће приход од наплате путарине у овој години бити око 26,883 милијарди динара.

„Путеви Србије“ током грађевинске сезоне, од априла до новембра, изводе радове на великом броју деоница, каже се у саопштењу, и додаје да се води рачуна да ти радови минимално утичу на успоравање саобраћаја.

„До петка ће бити завршени сви радови на аутопуту, а задржавања има само на наплатним станицама Наис и Дољевац које ће у року од годину дана бити уклоњене“, додао је Дробњак.

Гради се Обилазница око Београда и за три године, према његовим речима, биће повезани Батајница и Бубањ Поток.

У току су, каже, радови на изградњи деонице Сурчин-Обреновац на Коридору 11, а деоница аутопута Е-70 Батровци-Кузмин у дужини од 22 километара радиће се по завршетку туристичке сезоне.

Путари раде и на деоницама државних путева Брза Паланка – Кладово, Свођа – Власотинце, Паковраћа – Ужице,Ужице – Бела Земља, Ириг – Рума, Сјеница – Пријепоље, Лебане – Бојник, Лебане – Медвеђа, Смедеревска Паланка – Велика Плана, Мајданпек – Кучево, Бор – Зајечара, а саобраћајница код Лесковца почеће да се ради по завршетку процедуре одабира извођача око 20. августа.

„Тренутно се радови обављају на преко 500 километара државних путева и преко 100 километара локалних путева“, нагласио је Дробњак .

Дробњак је додао, да када је Моравски коридор у питању, да су урађени пројекти за деонице Појате – Крушевац 27 километара и Прељина – Адрани (Краљево) 30 километара и да на тим деоницама могу да почну радови, а да ће врло брзо бити готов пројекат и за преостали део од 51-52 километра од Крушевца до Краљева.

Дробњак је истакао и да држава заједно са Светском банком улаже 40 милиона долара за проширење граничних прелаза, а у циљу смањења гужви.

ТопПрес/ Извор: Танјуг