Горњи Милановац – Имајући у виду саопштења МУП-а на територији Моравичког округа све је више возача који седају за волан под дејством психоктивних суспстанци. Осим Чачка они ће сада бити детектовани и у Горњем Милановцу јер је Полицијска управа у овој општини добила уређај за откривање психоативних супстанци код возача.

„У питању је апарат-дрога тест који полицијска станица у Горњем Милановцу до сада није имала, а мислим да ће припадницима полиције бити веома значајан. Нешто што је сигурно најопасније и што се може категорисати као ношење оружја, јесте несавесно управљање моторним возилом, да ли под утицајем алкохола или под утицајем наркотика, свакако је потенцијална опасност у саобраћају, што по себе, што по друге учеснике“, рекао је председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић.

Он додаје да се сваке године ради на поспешивању безбедности у саобрћају и да су приоритет зоне око школе, како би ђаци били потпуно сигурни.

„Сваке године улажемо у систем обележавања зона око школа, ове године имамо и посебан приступ, када су у питању сви ученици на територији општине Горњи Милановац, где ћемо потпуно новом едукацијом покушати да им приближимо шта је то безбедно, а шта није у саобраћају, радили смо и доплер радаре са обе стране на уласцима у град, мада полиција често и само опомиње возче, без кажњавања да смање брзину.

Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције Београд, истакао је да Министарство унутрашњих послова које без сарадње са локалном самоуправом не би могло да функционише.

„Колико нам је значајан овај уређај друг тест 5000 – изнећу податак да ове године имамо више од 65% повећања возача који возе под дејством психоактивних супстанци. То говори колико су донације Министарства помогле да се из саобраћаја искључе они који неодговорним понашањем угрожавају своје, али и туђе животе”, нагласио је Лакићевић.

ТопПрес/ РИНА