Друго полугодиште за основце и средњошколце почиње 18. јануара, одлучено је на данашњој седници Кризног штаба за сузбијање вируса корона.

Настава ће се у другом полугодишту одвијати према моделу за које су се школе определиле на почетку школске године – 1. септембра.

Нижи разреди основних школа (од првог до четвртог) пратиће наставу уживо, а виши разреди основне и средњошколци пратиће наставу углавном по комбинованом моделу.

За основце од петог до осмог разреда настава по комбинованом моделу подразумева један дан у школи, а један онлајн (одељење се дели у две групе, једна група иде понедељак, среда и петак, а друга уторак и четвртак, а наредне недеље се ротирају), а за средњоешколце недељу дана уживо, а недељу дана онлајн.

Школе са мањим бројем ученика организовале су наставу у школи и за више разреде.

Ружић: Матура одложена због недовољне укључености факултета

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић је изјавио да државна матура неће бити део образовног система 2022. године, пре свега због недовољне укључености високошколских установа, потешкоћа у технолошком делу припреме, дискутабилних резултата првог пилотирања.

Он је у интервјуу за Политику рекао да је државна матура свакако стратешки оријентир за неко будуће време, али и да док се ти проблеми не реше, матура не може постати валидан инструмент вредновања знања за упис на факултете.

„Резултат ће бити одлагање увођења овог испита и пребацивање одговорности унедоглед, што није решење“, рекао је Ружић и додао да не очекује да ће се друго пилотирање велике матуре реализовати пре последњег квартала ове године.

Према његовим речима, досадашњи начин уписа на факултете неће бити угрожен, а реформом ће бити унапређен.

До тог циља предуслов је и постојање ИТ система са управљање спровођењем државне матуре на основу детаљног сагледавања потреба и могућности. За прикладан софтвер јавна набавка тек треба да буде расписана.

ТопПрес/ Извор: Танјуг