Држава активно ради на довођењу интернета до школа и села

Држава активно ради на довођењу интернета до школа и села

Пандемија је показала колико смо зависни од интернета и колико савремена технологија може да буде покретач, а управљање интернетом је све важније и држава ће морати да узме све активнију улогу у томе, рекао данас помоћник министра телекомуникација Милан Добријевић.

Приликом свечаног отварања онлајн конференције Дани интернет домена Србије (ДИДС), Добројевић је оценио да Регистар националних интернет домена Србије (РНИДС) ради добар посао већ 13 година и најавио да ће држава узети активно учешће у изради фондације тог регистра.

Добријевић је оценио да је дигитализација један од најважњијих приоритета свих државних институција и наведо да држава ради на обезбеђивању права на приступ интернету што је постало основно људско право.

Рекао је да се стигло до половине реализације пројекта повезане школе чији је циљда све школе у Србији буду повезане на академску мрежу и нагласио да је до сада повезано око 900 објеката.

Најавио је да ће до пролећа 2022. године свака школа у Србији са више од 4-5 учионица имати бежичну мрежу до свих просторија из којих ће ученици имати бесплатан приступ интернету.

Добријевић је истакао да је Србија добро покривена јер је 4Г мрежа обухвата 98 до 99 посто територије, али додао да мобилна мрежа често није довољна па се ради на обезбеђивању фиксног приступа до сваког домаћинства и села.

Истакао је да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација дубоко у реализацији пројекта којим ће се преко подстицаја операторима обезбедити да 600 тинак руралних насеља и школа, и 90.000 домаћинстава добиће приступ интернету.

Он је најавио да ће та фаза бити готова до 2022. године и додао да се преговара друга фаза истог пројеката кроз чију реализацију би фиксни интеренет требало да стигне до хиљаду и по до две хиљаде руралних насеља, односно око 200.000 домаћинстава.

„Циљ је да до 2025. године имамо огромну већину домаћинстава са приступом фиксном интернету“, рекао је он.

Добријевић је најавио да ће нови закона предвидети и подстицаје за домаћинства у руралним пределима како би им се омогућила куповина услуга оператора интернета које имају у понуди.

Конференција ДИДС чији је организатор РНИДС данас се одржава онлајн у трајању од шест сати са 17 учесника.

Ђукић: Домаћи интернет домени поуздани, држе 2/3 тржишта

Само је промена стална и зато смо у околностима пандемије променили формат конференције Дани интернет домена Србије која је начин да се захвалимо на коришћењу националних домена, рекао је данас директор Регистра националних домена Србије (РНИДС) Дејан Ђукић отварајући конфернецију чији је слоган „Слуга.Господар.Интернет“.

Ђукић је истакао да су национални домени .РС и .СРБ за 13 година рада заузели две трећине домаћег тржишта што је оценио као доказ поузданог служења домена свима, поузданости и видљивости у локалној претрази.

Додао је да се ради о доменима који од почетка бележе највећи ниво доступности јер су у седам домена на свету по том критеријуму.

У светлу околности рада у условима пандемије он је рекао да РНИДС-у није био посебан изазов да пређена онлајн пословање, али да су свесни смо проблема са којима су се други суочавали у том процесу.

Традиционална конференција ДИДС се после прошлогодишњег одлагања због пандемије ове године по први пут одржава у пуном онлајн издању а на њој учествује 17 гостију из Србије и света.

Кључно искористити интернет за развој дигиталне економије

Члан управног одбора ICANN корпорације Данко Јевтовић оценио је да је одржавање конференције Дани интернет домена Србије (ДИДС) доказ да треба бити упоран што Регистар националних интернет домена Србије (РНИДС) јесте у свом доприносу интернет заједници.

Као део ICANN-а, који глобално координише интернет домене, он је на отварању ДИДС-а подсетио да су домени кључеви да корисници дођу до садржаја.

Јевтовић је оценио да је интернет постао незаменљив део живота и рада свих, те да су сада у фокусу управљање интернетом, заштита података и безбедности.

„Сада је кључно питање дигиталне економије, да се национални интернет простор искористи за потребе заједнице и друштва. Да се управљањем интернетом дође до бољег живота грајана света“, рекао је Јевтовић.

У Србији, оценио је, кључна улога РНИДС-а је што је омогућио да домени буду доступни свима и да се лако региструју.

Као дужност ICANN-а навео је вођење рачуна да интернет буде један, свима доступан, сигуран и стабилан за све кориснике.

Јевтовић као значајне пројекте те организације навео унапређење мултијезичког интернета, ширење капацитета, сарадњу с глобалним добављачима интернет софтвера, као и подршку развоју интернет домена и заједнице за шта је у фондовима издвојено 200 милиона долара.

„РНИДС треба да настави на путу на коме јесте. Кључ успеха је да и мале земље имају могуцност приступа. Да не постоје границе које нас ограничавају у приступу, а да се буде сигуран у функционисању“, поручио је Јевтовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI