Држава фирмама плаћа опрему

Држава фирмама плаћа опрему

Мала и средња предузећа и предузетници могу да конкуришу за део од 1,7 милијарди динара које Министарство привреде додељује бесповратно кроз три програма. Од јуче је отворен конкурс за подстицаје за развојне пројекте, за помоћ почетницима у пословању и позив банкама заинтересованим да буду партнери у програму подршке малим предузећима у набавци опреме.

За подстицање предузетништва кроз развојне пројекте у 2019. Министарство је определило 500 милиона динара за бесповратна средства. Од тога могу да финансирају 20 одсто пројекта, а остатак кроз кредит Фонда за развој. У циљу равномерног развоја предузећима из најнеразвијенијих локалних самоуправа одобраваће се и веће учешће бесповратних средстава-до 30 одсто инвестиције.

За почетнике у пословању и фирме у почетној фази развоја, Министарство је обезбедило 200 милиона динара бесповратних средстава – кажу у Министарству привреде. – Програм је такође комбинација гранта, који може чинити 30 одсто инвестиције, и повољног кредита Фонда за преосталих 70 одсто улагања. И по овом програму ће се одобравати веће учешће гранта за фирме из неразвијених локалних самоуправа – до 40 одсто укупне инвестиције.

Програмом подршке малим предузећима за набавку нове опреме у 2019. години, Министарство је обезбедило чак милијарду динара за бесповратна средства. Расписан је јавни позив за партнере у суфинансирању, односно банке и лизинг куће. Позив ће бити отворен до 11. фебруара.

Бесповратна помоћ

По окончању избора партнера на програму и потписивања уговора, Министарство привреде ће расписати и јавни позив за мала и микро предузећа, предузетнике и задруге, за доделу бесповратне помоћи. Програм је конципиран тако да грант може чинити 25 одсто вредности опреме, 70 одсто трошкова финансирају партнери кредитом или лизингом, док преосталих пет одсто чини учешће самог предузећа.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости

KOMENTARI