Држава ће за јул и август за предузетнике и све раднике микро, малих и средњих предузећа исплатити 60 одсто од минималца, одложићемо за још месец дана плаћање пореза и доприноса и покрећемо нови пројекат “Моја прва плата”, најавио је вечерас председник Србије Александар Вучић нове мере у циљу сузбијања економске кризе коју је изазвала пандемија вируса корона.

Вучић је казао и да је са гувернерком Јоргованком Табаковић разговарао о додатном мораторијуму на кредите под одређеним условима, како за појединце, тако и за предузећа, бар за још два месеца.

Истиче да држава има довољно средстава да “сипа”, и то директно, још новца привреди, како би оснажила домаћу привреду, а нарочито предузетнике од фризера, обућара до произвођача намештаја.

“Даћемо за два месеца, за јул и август, по 60 одсто од минималца за све њихове раднике. Три месеца смо привреди исплатили пун минималац, још два месеца исплаћујемо по 60 одсто”, рекао је Вучић.

Каже да ће држава одложити најмање још један месец плаћање пореза и доприноса, иако ће то, истиче, државу коштати 300 милиона евра.

Вучић је најавио да ускоро креће пројекат “Моја прва плата”, који подразумева да ће држава девет месеци плаћати предузетнику, приватнику или предузећу 20. 000 динара за запошљавање једног средњошколца, а факултетски образованог 24. 000 динара.

Вучић истиче да је циљ државе да не пређе ниво јавног дуга 60 или 61 одсто од БДП-а и додао да су ове мере донете тако да не угрозе наш јавни дуг.

Навео је да Србија “држи” стопу јавног дуга на 57,2 одсто БДП-а, док је указује јавни дуг Француске 113 одсто БДП-а, Шпаније 116 одсто, Грчке 210 одсто, а Италије 156 одсто.

Подсетио је да је држава од почетка кризе са вирусом корона размишљала о економији и да је на време донела мере помоћи привреди и указао да је само преко гарантних шема држава исплатила милијарду и 360 милиона евра за 12. 000 предузећа.

“Дали смо три минималца, то је 94,1 милијарда динара, односно 870 милиона евра. Дали смо и грађанима по 100 евра што је 72 милијарде динара, односно око 660 милиона евра”, указао је Вучић.

Истакао је да се то показало као добра мера, јер је подигла домаћи ПДВ и акзице.

“ПДВ вам је као крвоток и срце, а акцизе су вам остали органи који напајају то”, рекао је Вучић.

Преко Фонда за развој је, каже он, одобрен је 1. 171 кредит у вредности од око 65 милиона евра.

Грађани да рачунају на стабилност, неизмењене плате и пензије

Вучић је поручио да грађани Србије могу да рачунају на стабилност и сигурност, а пензионери и запослени у јавном сектору могу да рачунају на неизмењене плате и пензије.

„Сасвим је извесно да ћемо пензије повећавати, а надам се да ћемо имати простора и за повећање плата, које ће бити мање од очекиваног, али ће бити“, рекао је Вучић.

Зна каже, за препоруке Фискалног савета, који би, као и увек, да се замрзну плате и пензије, али су, истиче, финансије стабилне.

Он је истакао да је све ово урађено, и тешке рачунице направљене, да смо успели и додатно дреновину да исцедимо, захваљујући тешким реформама које су направљене.

По томе колико Србија улаже новца у привреду, је испред огромног броја земаља и како истиче, ово је све Србија сама зарадила и њена економија.

Одбацује као лажи све критике што се даје 15 санитетских возила за Републику Српску, а не и за Нови Пазар.

„Лажови, пре два дана су два медицинска возила дата Новом Пазару“, каже Вучић и напомиње да то говори јер све сто неки причају и о лекарима и о Косову и Новом Пазару тиче се само стварања „прстена политичке кризе“, како би се представило да ништа не ваља.

Додаје и да сада никог из владе не можете да видите, да је три четвртине министара на одмору или као на одмору, а када се говори о формирању владе – сви траже места.

Указује да му не пада напамет да се додворава било коме, ни по питању Косова, као ни по другим питањима, јер је изабран да би радио посао, да завршава тешке ствари.

Неко би хтео да резултати буду лоси, да немамо за раднике и предузетнике, који сада изузетно развијају предузетнички дух.

Људи и даље тешко тешко живе, али Србија је прва по стопи раста, напомиње Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг