ilustracija- foto -tanjugilustracija- foto -tanjug

Место у приватним домовима за старе уз субвенцију државе најстарији у Србији могу да очекују за око два месеца. Договор између Удружења приватних домова и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је постигнут, али се још не зна тачан износ дотације приватника из државне касе.

Радослав Миловановић, председник Удружења приватних установа социјалне заштите каже, за „Новости“, да се одустало од неких досадашњих предлога и решења.

– Првобитни план да наше удружење наступа као конзорцијум није изводљиво због система јавних набавки – каже наш саговорник.

– Договор је да сваки дом потпише уговор на годину дана и то је по закону једино што може и мора да се уради. Очекујем да ће одмах после празника Министарство објавити конкурс и да ћемо убрзо почети да смештамо људе.

Од надлежних су „Новости“ на питање када ће се овај проблем решити, неколико пута добиле одговор „када се за то стекну услови“. Иако је неколико пута конкурс најављиван, он није имао потпору у Закону о социјалној заштити, а новац у износу од 204 милиона динара у ове сврхе одобрен је још почетком године.

У плану је да држава власницима приватних домова понуди да под истим условима као и државни, уз субвенцију од, како се претпоставља, око 33.000 динара по кориснику, збрину најугроженије старе особе које се већ дуже време налазе на листама чекања за смештај. Према прописима, да би учествовао на јавном позиву, приватни дом мора да има лиценцу за пружање услуге домског смештаја одраслим и старијим особама, што значи да је испунио услове и стандарде прописане законом и подзаконским актима за пружање ове услуге социјалне заштите.

– Интересовање власника приватних домова за старе је велико и потпуно је небитно да ли су чланови нашег удружења или нису, битно је да се људи сместе – каже Миловановић.

– Ово се може решити релативно брзо. Најпре би пре расписивања конкурса требало да се састанемо са Министарством, а онда и са онима који желе да пруже услуге. Битно је и ангажовање центара за социјални рад, али све то може да се заврши у наредна два месеца.

НА ЛИСТИ ЧЕКАЊА 600 ОСОБА

НА листи чекања за државне домове је око 600 особа, показује статистика Републичког завода за социјалну заштиту, док у Београду на место чека од 200 до 300 најстаријих. Те бројке се мењају из дана у дан.

У мрежи услуга социјалне заштите постоји 40 установа за смештај старих у 145 локалних самоуправа и у Београду, што значи да један велики део општина нема ту услугу. Тренутно 179 приватних домова у Србији има лиценцу за рад, и они би могли да конкуришу за субвенције. Имају 5.000 места, од чега је трећина непопуњена.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Ј.Ж.Скендерија