Фото: ТопПрес

У пољопривредним стручним саветодавним службама широм Србије почела је обнова регистрација пољопривредних газдинстава која се сада спроводи електронски, а пољопривредници могу да затраже и поврат дела акцизе коју су платили на дизел и биогориво.

Већина пољопривредника обнову обавља самостално, путем мобилне апликације, док за оне којима је компликовано да приступе е-Аграру, помоћ пружају саветодавци у пољопривредним стручним службама.

Истовремено, према новом правилнику који је ступио на снагу од 1. јануара, пољопривредници могу да затраже поврат дела акцизе коју су платили на дизел и биогориво. Повраћај је могуће остварити у износу од 50 динара по литру до 100 литара по хектару пријављене површине.

Како је рекао за Танјуг Зоран Бељић, саветодавац из Пољопривредне стручне саветодавне службе Шабац, сваки пољопривредни произвођач има право до 100 литара по хектару за максималних 100 хектара обрадиве површине на пољопривредном газдинству.

Он је објаснио да су пољопривредници у обавези само да узме фискални рачун на коме ће стајати ЈМБГ носиоца газдинства, као доказ да је он то гориво купио и да ће га касније употребити за обраду својих пољопривредних површина.
Како је нагласио Бељић, од 1. фебруара у складу са обавезним усклађивањем фискализације, свака пумпа ће издавати фискални рачун на коме ће стајати број пољопривредног газдинства и само такви рачуни ће се признавати.

Подношење захтева за поврат акцизе обавља се онлајн, преко посебна апликација за рефакцију, што, како је нагласио Бељић, не би требало да представља проблем пољопривредницима. Иначе, ако пољопривредник поврат плаћене акцизе оствари на основу нетачних података, новац ће морати да врати са затезном каматом, а пољопривредно газдинство му се ставља у пасиван статус, у складу са правилником.

ТопПрес/ Извор: Танјуг