Србија са развојем сточарске производње, нарочито производњом јунећег меса, може добро да заради али и да упосли постојеће фарме и подстакне оснивање нових. Уз тржиште Европске уније, Русије, Кине и Турске, најављује се и извоз у Египат. Да бисмо испунили тражене количине, неопходно је у тову имати неколико десетина хиљада грла. Држава је зато и повећала субвенције за товна грла.

Милан Симић се већ пет година, на наговор сина и снахе, бави товом јунади. Тренутно има 30, а за следећу годину планира повећање на 50 грла. Жали се на скупу телад коју у просеку плаћа око 600 евра. 

„Искрен да будем, може да се заради. Хвала држави што је подигла субвенције на 15.000 динара по бику. Ми на ових 30 имамо око 4.000 евра. То је нечија годишња плата. И на разлици у тову добићу још једну плату. Ако буде више биће још боље“, наводи Милан Симић, сточар из Криваје.

И његов комшија Милован Марковић тови 30 јунади од шест до 12 месеци. 

„Што се тиче субвенција оне су увек добродошле. Е, сад, кад касне, то нам је мало већи проблем, нису на време, кад нама треба, када сељаку треба. Али када дођу, добродошле су“, наводи Марковић.

Чак 70 посто мештана Криваје бави се сточарством.

„Субвенције су битно повећале број људи који се опредељују за ову производњу и што је исто тако важно људи повећавају обим своје производње“, наводи Зоран Козлина из ПССС – Шабац.

Српска јунетина тражена широм света

Фармерима недостаје телад товних раса. У Пожаревцу истичу да се проблем може решити повољним увозом из суседних земаља.

„Тог момента чим се појавила потреба за јунадима, онда су и произвођачи телади с обзиром да ми имамо малу производњу, немамо довољно телади, подигли своју цену. Тако да товљачи ту немају неку већу зараду, осим ових подстицајних мера што држава даје то би им много помогло“, оцењује Звонко Миленковић директор привредног друштва „Унион“ из Пожаревца.

Јунетина је све траженија на светском тржишту. Извоз у Турску је добро дошао нашим фармерима а потражња стиже и из других земаља.

„Већ смо то завршили али идемо даље. То није довољно. Не само Турска идемо и друга тржишта, тржиште Египта. Највише товно говедарство. Ту нам је идеја да направимо озбиљан искорак, јер имамо велику тражњу. Тржиште опредељује шта ћемо да радимо. После ћемо да се преоријентишемо крајем следеће године на млеко, са лабораторијом, да плаћамо млеко по квалитету“, објашњава Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Уз повећане државне субвенције, сточари су тренутно задовољни и тражњом и ценом. Само да то потраје, па да и фарме буду пуније.

ТопПрес/ Извор: РТС