Топола – Државна секретарка у Министарству пољопривреде, Ивана Поповић посетила је данас општину Топола. Она је најпре у згради Општинске управе одржала радни састанак  са руководством општине,  а затим обишла подручја захваћена поплавама где се и бележе  велике материјалне штете и то села Митровчић, Бор, Јунковац, Шаторња.

Фото: ТопПрес

„Јако ми је жао што смо данас имали прилику да видимо велики број атарских путева који су од поплава доживели велике штете. Такође, имамо и велики број усева који су у проблему, обишли смо и нека газдинства, видели смо како је вишња претрпеле штете од града и од саме поплаве. Река Каменица која у овом моменту изгледа као поточић је заиста направила велике незгоде. Потпуно је невероватно колико у једном тренутку за тако кратко време причини велике штете. Имали смо прилику да видимо да је 256 литара воде за свега неколико дана пало и то је огроман проблем и имаћемо пуно посла овде. Драго ми је да видим да су представници локалне самоуправе ангажовани и да сви заједнички вредно радимо. Влада Републике Србије ће по хитном поступку оформити тимове који ће се бавити проблемима на терену. Обилазићемо људе и видети максимално колико можемо да урадимо у што краћем временском периоду. Мост у Јунковцу је нешто што је у овом тренутку најакутније да се уради. Имамо велики број људи који у том селу живи и који су у овом тренутку онеспособљени да пролазе и имају двадесетак километара обилазно  како би најпре могли да дођу до центра. Поред тога морам да кажем да ће нам приоритет бити и штета на усевима, имали смо сушу, тешку годину и сада поплаве тако да морамо наћи начин да нашим пољопривредницима помогнемо“, изјавила је Ивана Поповић.

Фото: ТопПрес

У општини Топола услед обилних падавина оштећен је мост не само у Јунковцу већ и у Шаторњи и Бору. Како је најављено у најскоријем периоду се очекује њихова санација као и санирање локалних путева.

„Захваљујемо се и Министарству пољопривреде и Влади Републике Србије на свесрдној помоћи. Оно што је битно је да ће сутре овде бити представници Министарства за јавна улагања, где ћемо са њима радити два велика инфраструктурна пројекта, један је на реци Каменици где је проблем мост као уско грло и прави велике проблеме кад је пловни период. Општина Топола је заједно са Месном заједницом Бор урадила извођачки пројекат и то је спремно, што ћемо одмах аплицирати. Друга ствар је локација Кусаица, то је насеље у Доњој Шаторњи где имамо проблем преко реке Јасенице за прилаз петнаестак домаћинстава. Ту ће доћи инжењери и пројектанти из Министарства за јавна улагања који су иначе радили све инфраструктурне пројекте после поплава 2014. године. Радили су више од 140 мостова, то су кораци које ћемо имати наредних дана, општина Топола ће све учинити да већ у наредних месец дана имамо овај проблем решен“, казао је Драган Јовановић, народни посланик из Тополе.

Фото: ТопПрес

Владимир Радојковић, председник општине Топола исказао је захвалност Министарству пољопривреде и државном руководству на брзој реакцији на апел за помоћ који је упућен између петка и суботе.

„Пошто смо у ванредној ситуацији, мобилни смо 24 сата докле год буде она трајала. Ово су велики проблеми посебно на атарским путевима. Проблем у Јунковцу је један од највећих проблема који морамо одмах решавати. Што се тиче Кусаице имамо проблем са функционисањем и животом великог броја људи – осамнаесторо деце живи у том крају. Надам се да ћемо успети да људима обезбедимо нормалне услове за живот. Штете на усевима су такође велике. Формирали смо комисију за процену штета. Она данас креће на терен да процењује штете да би што пре доставили Министарству наше потребе и да потражимо помоћ која никада није изостала што се тиче Министарства пољопривреде и општине Топола. Сама инфраструктура је проблем. Можда некоме звучи да атарски путеви нису приоритет, међутим ми смо рурална општина. Атарски путеви су прилазни путеви домаћинствима. Имамо проблем да велики број деце не може да дође ни до вртића. Људи иду на посао. Они морају да функционишу. Берба вишања, а и осталог воћа креће. Жетва треба да крене. Морамо обезбедити људима услове да обављају своје послове“, рекао је Радојковић.

Фото: ТопПрес

Према првим проценама оштећено је преко 50 километара атарских путева док ће штета на пољопривредним културама бити позната након изласка комисије на терен.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес