Топола – Општину Топола посетила је данас државна секретарка у министарству пољопривреде Ивана Поповић која је одржала радни састанак са челницима локалне самоуправе. Повод састанка био је сабирање последица невремена које је током овог месеца два пута захватило села око Тополе.

Фото: ТопПрес

„Хвала вам што сте овде и што нам пружате подршку, задовољни смо сарадњом са министарством пољопривреде, доста сте нам помогли и прошле године. Ми смо пољопривредна општина, претежно са воћарском производњом и данашњи састанак је поводом непогода које нису заобишле и нашу општину. Највећа штета је у засадима воћа,  прво смо имали штету од мраза,  а сада и од града. Информисали смо се да је преко 200 ракета испаљено али ипак штета је велика, потребна нам је још већа заштита, још аутоматских станица, свесни смо да не можемо против Бога али да помогнемо пољопривреднике подстицајима, мрежама, осигурањем“, изјавио је Владимир Радојковић, председник општине Топола.

Фото: ТопПрес

Државна секретарка Ивана Поповић истакла је да пољопривредна производња трпи велике последице од невремена јер је фабрика под отвореним небом.

„Били смо овде и прошле године, доста је било штете, ево сада поново и знам да је то велико оптерећење за домаћине. Ми ћемо бити ту за пољопривреднике и влада може да одреагује у оваквим ситуацијама у сарадњи са министарствима. Апел је да предупредимо проблеме, радићемо на томе да дамо предлоге како се борити са овим проблемима, олујама, градом како се борити и како пољопривреду помоћи. Важно је да смо сугерисали и апеловали на осигурање и то је нешто на чему ћемо апеловати и даље и то морамо да потенцирамо“, рекла је Ивана Поповић.

Фото: ТопПрес

Раде Матић саопштио је колика је штета од града и мраза на територији општине Топола, према његовим речима доста пољопривредника није пријавило штету а процене су да је око 1500 хектара оштећено.

„Прво је био мраз, ту су оштећења на воћу од 50 до 100 одсто, имали смо око 280 хектара али доста људи није поднело пријаву. Имали смо први град почетком месеца ту је око 1100 хектара углавном воће, поврће, ратарске културе , код воћа је проблем плодови прва класа су изгубљени, штете 50 до 80 одсто. Други град је погодио око 300 хектара више винограда, ратарских култура, штете од 60 до 80 одсто,“рекао је Матић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес