Дуалним студијама брже до посла: Одевно инжењерство и дизајн у сарадњи Факултета техничких наука у Чачку и послодаваца

Дуалним студијама брже до посла: Одевно инжењерство и дизајн у сарадњи Факултета техничких наука у Чачку и послодаваца

На факултетима у Србији ускоро ће бити у понуди дуални студијски програми, а одевно инжењерство и дизајн међу првима су који ће бити развијени у сарадњи послодаваца и Факултета техничких наука у Чачку.
По дуалним студијама студенти ће учити теорију у амфитеатрима и учионицама, а вештине и праксу стицати у компанијама, у реалном радном окружењу код потенцијалног послодавца.

Циљ увођења дуалног образовања јесте да факултети поред врхунских теоријских знања својим студентима понуде практичне компетенције које се стичу кроз рад у компанијама, објашњава професор Радивоје Митровић, декан Машинског факултета у Београду. Истиче да факултет врло пажљиво прати потребе привреде и да је спреман да, у кратком року, постојеће студијске програме прилагоди дуалном моделу студија.

Машински факултет у понуди већ има нови мастер студијски програм Индустрија 4.0, један од конципираних према смерницама дуалног образовања. Решење проблема недостатка инжењера који је присутан и у много развијенијим економијама од наше, професор Митровић види у привлачењу страних компанија да, осим производних, у Србију пребаце и развојне капацитете. Основни предуслов је унапређење квалитета образовања инжењера, што дуалне студије и омогућавају.

Привреда указује на вишеструке бенефите дуалних студија у односу на класична предавања и вежбе на факултетима.

„Предности су велике, јер се студенти у току студирања припремају за посао у струци, а компаније добијају спремне и обучене кандидате. Недавно смо отворили и фабрику у Новом Саду, у којој се производи напредна електроника за ауто индустрију, па су потребе за укључивање у дуалне студијске програме још веће, посебно везано за СМТ технологију, тестирање, оптику, електронику и машинство“, истиче Саша Ћоринга генерални директор компаније Цонтинентал Аутомотив Србија.

Компанија на глобалном нивоу већ има такву праксу и одличне резултате у Немачкој и Румунији.

„Континентал Аутомотив Србија је врло заинтересована да се укључи у дуалне студијске програме и отворени смо за сарадњу са свим ресорсним институцијама и образовним установама. Имамо лепо искуство са нашим програмом пракси где је више од 100 студената углавном Факултета техничких наука у Новом Саду прошло праксу у нашем Истраживачко развојном центру и по завршетку добило посао у компанији“, рекао је директор и најавио да на Факултету техничких наука компанија ускоро отвара и лабораторију где ће студенти имати вежбе и праксу.

Дуално образовање на нивоу факултета и средњих школа доприноси развоју привреде и тенденцији задржавања младих у земљи. Предности учења кроз рад су динамичност, иновативни приступи и значајно смањење трајања обуке за посао. Синергија теоријског и практичног знања доводи до стварања младих, енергичних и образовних кадрова који су потребни привреди, оцењује Тамара Карапанџић, маркетинг менаџер у чачанској компанији Тиффанy Продуцтион. Фирма је активно укључена у пројекат средњошколског дуалног образовања у Чачку и да је логичан след активности дуални студијски програм, коме ће се Тиффанy радо придружити.

У секторима које је тражила привреда омогућено је школовање студената на академским и струковним студијама првог и другог степена. Закон о дуалном моделу у високом образовању, донет септембра 2019. године усвојио је концепт и добру праксу већ успостављеног модела дуалног образовања на средњошколском нивоу.

Активности Привредне коморе Србије у оквиру дуалних студија биће усмерене на повезивање послодаваца са високошколским установама и подршку компанијама кроз целокупан процес студирања.

Учење кроз рад одговориће потребама привреде и студената, омогућити брзо запошљавање младих будућих стручњака, као и њихов останак у Србији, оцењује Ана Стојановић, руководилац Службе за дуално образовање Привредне коморе Србије. Увођењем дуалних студија послодавци, који годинама указују на мањак кадрова, нарочито инжењера текстилне, машинске, електро индустрије, грађевине, ИТ-а, као и технолога различитих специјалности, имају могућност да дођу до младих људи које ће обучити према својим потребама са идејом да, по завршетку студирања, остану да раде у компанији, рекла је Стојановић.

 

 

ТопПрес/ ГЗС

KOMENTARI