Фото: ТопПрес

Јавни позив за овогодишње учешће јединица локалне самоуправе и градских општина у пројекту „Чиста енергија“ је завршен, изјавила је министарка енергетике и рударства Дубравка Ђедовић Хандановић и навела да ће грађани у овогодишњем позиву моћи да конкуришу за бесповратна средства за мере енергетске ефикасности у најмање 137 градова и општина, саопштило је ресорно министарство.

„Одзив локалних самоуправа већи је него прошле године, што значи да ће грађани у више места конкурисати за субвенције које иду и до 65 одсто вредности инвестиција за замену столарије, изолације, фасаде, кровова, неефикасних котлова и постављање соларних панела и колектора. Прве јавне позиве за грађане локалне самоуправе расписаће убрзо, рекла је она.

Указала је да је новитет да се од ове године расписају посебни јавни позиви за социјално угрожена домаћинства која могу да добију значајно веће субвенције. У том случају Министарство рударства и енергетике и локалне самоуправе субвенционишу 90 одсто вредности енергетске санације. Тиме пружамо подршку социјално угроженим грађанима да смање потрошњу енергије и уштеде новац те да повећају комфор становања, рекла је министарка.

Подсетила је да је прошле године опредељено 1,91 милијарду динара бесповратних средстава за санацију скоро 10.000 домаћинстава у 131 локалној самоуправи у Србији. Тиме су постигнуте уштеде енергије једнаке годишњој производњи градске топлане у Нишу, односно смањењу емисије угљен-диоксида коју производи око 28.000 аутомобила, навела је она.

Додала је да ће пројекат трајати до краја 2027. године и да ће њиме бити обухваћено око 50.000 домаћинстава широм земље.

ТопПрес/ Извор: Танјуг