Горњи Милановац – Иако се многи упуте у потрагу за скривеним благом, скоро сви се из те авантуре врате празних руку. Да није коме је намењено, него коме је суђено показује и пример Душка Мирковића са Рудника који је пре више од десет година сасвим случајно пронашао изузетан предмет изливен у бронзи, а који датира још из прелаза I у II век.

„У питању је мало скулптурно дело које стане у руку. Пронашао сам га у калупу, кад сам га разбио унутра је била фигурина која одаје еротски положај жене. Она потиче из 113. године, за време римских освајања ових простора и владара Септимија Севера. Правила се у нашем данашњем крају у складу са тадашњим уметничким трендовима. Мала је, негде око 100 грама тешка и 10-ак центиметара дугачка“, каже за РИНУ Мирковић.

Након што је Душко пронашао ову специфичну фигурину, терен су детаљно истражили археолози те 2001. године. На истом месту је раније пронађена и композиција коју су чинили три коња, кола и ратник са копљем у руци. Тропрег је био поклоњен основној школи у овом месту, али је временом изгубљен.

Фигурина из доба Римљана пре десет година процењана на 50.000 евра, фото: Приватна архива

„Фигурина се налази у сефу, у банци и у истом је стању као и што је пронађена. Поједини су желели да је откупе, али сам те понуде одбио. Имао сам само дилему кад је новац требало издвојити за једну операцију, али ни тад се нисам одлучио за продају. Фигурина је 2002. године процењена на 70.000 долара или 50.000 евра и та вредност остала је и данас“, каже Мирковић.

Он додаје да уколико би се и одлучио на продају да би свакако морао прво да је понуди музеју јер се ради о културном добру.

„Бронзане је боје, има своју патину и један слој који нам казује колико је заиста стара. На њој има и помало бакра”, рекао је.

Док се Мирковић не одлучи за продају у Музеју рудничко-таковског краја постоји споменик поменутој фигурини у већој размери. Овај предмет мештани називају и „Рудничка лепотица” и „Рудничка Венера”. Ова статуета се по инспирацијама везује за круг Праксителове уметности.

 

ТопПрес/ РИНА