Љиг – Влада Србије прогласила је  две цркве са територије општине Љиг за споменике културе.

То су цркву Сабора светог архангела Гаврила у Моравцима и цркву Архангела Гаврила у Цветановцу.

Црква Архангела Гаврила у Цветановцу, саграђена је 1865. године и у њој се налази вредна збирка од 18 икона које је почетком 19. века урадио непознати зограф, док је царске двери насликао Димитрије Посниковић, а 12 штафелајних икона рад су домаћих и руских сликара који су стварали крајем 19. и почетком 20. века.

Црква Сабора светог архангела Гаврила у Моравцима баштини разнородне уметничке и визуелне обрасце који сведоче о значајним историјским догађајима на том простору и општим токовима српске црквене уметности и културе 18. и 19. века.

Спомеником културе, проглашена је и црква Светог архангела Михаила у Јабучју, општина Лајковац. Ова светиња, изграђена је на месту где је 1826. године сеоски старешина Јован Велимировић-Шаренац подигао цркву брвнару у којој је као ктитор и сахрањен, а изнад улазних врата садашње цркве налази се узидана мермерна плоча која каже да је богомоља подигнута 1844. године, за време владавине кнеза Александра Карађорђевића.

Иначе, на данашњој седници, Влада Србије је за споменике културе прогласила још и цркву Светог арханђела Гаврила у Шопићу, општина Лазаревац, цркву Покрова пресвете Богородице у Радљеву, општина Уб и цркву Светог апостола и јеванђелисте Марка у Варни, општина Шабац.

 

ТопПрес/ ГЗС