rpt

Чачак – Модерне технологије покориле су скоро све сегменте савременог друштва, а све што тражите данас можете пронаћи на интернету. Чачани ће сада сурфујући на мобилним телефонима или рачунарима моћи да виде и ко се преселио на онај свет, јер су два младића из овог града покренули сајт под називом umrli.co.rs. Предраг Мариновић на ову идеју дошао је оног тренутка кад се и сам суочио са свим недостацима уколико у ближој породици дође до смртног случаја. Обавестити све о тужном догађају није ни најмање лако, а пре свега је изузетно болно.

„На својој кожи након смрти мајке, осетио сам да је неки вид оваквог сервиса потребан. У тако тешким моментима не можете рационлано ни да размишљате, а треба да организујете достојанствен испраћај вољене особе. Један од најтежих момената јесте обавестити родбину и пријтеље о смртном случају. Зато смо покренули потпуно јединствен сајт у Србији, који ће пре свега много олакшати грађанима, а биће доступан свакоме. Ради бржег информисања јавности одлучили смо да пређемо са физичког начина објављивања умрлица, помена и читуља на електронски“, казао је за РИНУ Предраг Маринковић, један од идејних твораца јединственго сајта у Србији.

Предраг Маринковић, један од идејних твораца јединственоГ сајта у Србији, фото: РИНА

Ови млади момци нису остали само на идеји, већ су истрајали да у тешким тренуцима грађанима олакшају све муке и перипетије око последњег поздрава најмилијима . Колико је велика потреба за оваквим севрисом у друштву, показао је нагли раст интересовања будућих читалаца који  увелико позивају и интересују  за услуге ове врсте.

„Од тренутка пријаве.. читуља, помен или умрлица на нашем сајту буде видљива за само неколико минута, за разлику од новина које излазе једном дневно или седмично. Такође постоји опција за шеровање самих читуља и умрлица преко вибера, вац-апа , а биће дата и тачна локација на којој се сахрана организује како људи не би лутали од гроба до гроба“, казао је Андрија Симеуновић.

Андрија Симеуновић, фото: РИНА

Уколико сајт umrli.co.rs. заживи, лепљење умрлица по бандерама и аутобуским стајалиштима отићи ће у прошлост.

„Додатна погодност је што уласком на сајт могу пронаћи погребну опрему, наћи каменоресца и заказати кетеринг. У бројним случајевима и искуствима које смо имали, видели смо да је проблем заиста јако тешко организовати такве врсте дешавања, па смо одлучили да на нашој интернет платформи  поједноставимо организовање и да корисници могу све да закажу преко нас, довољно је само да нам доставе умрлицу и њихови проблеми око организовања биће решени“, изјавио је Андрија.

ТопПрес/ РИНА

Мртви се селе на онај свет али и на интернет, фото: РИНА