Електронски дневник у свим школама до краја године

Електронски дневник у свим школама до краја године

Руководилац пројекта ес-дневник у Министарству просвете Бојан Радић најавио је да ће до краја године у 1.764 основне и средње школе родитељима бити омогућен приступ електронским дневницима.

Како преноси Политика, Ристић је рекао да је увођење таквих дневника одложено због „препрека правне природе“, те да је било потребно обезбедити заштиту података личности и приватност ђака, а да су оне уклоњене 5. новембра.

„До друге недеље децембра ће за рад на ес-дневнику у свим школама у Србији бити обучена по два координатора који ће пренети знање колегама“, рекао је Радић и додао да је министарство оставило аутономију школама да одлуче када ће прећи на такву врсту евиденције.

По његовим речима циљ увођења електорнских дневника је дигитално вођење евиденције о образовно-васпитном раду ученика, а не омогућавање родитељима да имају увид у њега.

„Верујемо да ће родитељи иницирати да се оцене у свим школама почну уписивати електронски и пре почетка другог полугодишта“, оценио је он и додао да је проблем недостатак рачунара у многим школама у Србији.

Радић је казао и да такав систем има предност што указује директорима када више од 30 одсто ђака не дође на наставу, што може указати као прошле године на то да је дошло до епидемије грипа, те је могуће затражити дозволу за привремену обуставу часова.

„У тридесетак школа које су прошле године прешле искључиво на ес-дневник смањен је број бежања са часова“, рекао је Радић.

ТопПрес/ Извор: Бета, Политика

KOMENTARI