foto-profimedia-ilustracija

Више од 830 основних и средњих школа у Србији до сада је папирни дневник заменило електронским, али родитељима још није омогућен овај начин приступа евиденцији о оценама и изостанцима своје деце, иако је то било најављено.

Пилот пројекат е-Дневник почео је да се примењује почетком прошле школске године када је електронска евиденција уведена у 60 школа, да би годину дана касније број школа вишеструко увећан.

Е-Дневник омогућава разредним старешинама, наставницима и директорима школа да на брз, једноставан и поуздан начин воде евиденцију о ученицима.

Како би се обезбедила већа објективност, идеја је да све оцене ученика могу да виде само разредни старешина, директор, а да наставници могу да виде само своје оцене, а не оцене својих колега.

У Министарству просвете кажу за Тањуг да су се крајем августа ове године стекли услови да све школе уведу електронски дневник, а тренутно се у систему налази 831 од 3.578 основних и средњих школа у Србији.

,,Према пројектном плану до краја 2018. године урадићемо обуке школских координатора за све сколе“, наглашавају у министарству.

Предвиђено је и да родитељи добију шифре како би могли да приступе електронском дневнику и виде оцене и изостанке своје деце.

Психолози и педагози предложили су да родитељи оцене виде са два дана закашњења, како би се дала могучност ученицима да сами саопште коју су оцену добили.

Када ће родитељи имати приступ електронском дневнику у Министарству просвете нису могли да прецизирају, али кажу да је „родитељски модул“ израђен и спреман за коришћење још од почетка другог полугодишта прошле школске године.

,,Разлог због чега до сада није активиран је што желимо да заштитимо све осетљиве податке о личности који се односе на нашу децу“, појашњавају из ресорног министарства.

Има школа које су увеле е-Дневник, али истовремено воде и папирну евиденцију. У министарства појашњавају да је пројекат е-Дневник осмишљен да се у школама води искључиво електронска евиденција о образовно-васпитном раду.

,,Да би се тај циљ остварио неопходно је опремање школа са одговарајучом информационо телекомуникационом опремом (ИКТ)тамо где она недостаје“, наводе у министарству и додају да само у школама које немају одговарајућу ИКТ опремљеност евиденције се за сада воде паралелно у папиру и електронски.

ТопПрес/ Извор: Танјуг