Ема је девојка која обожава своје љубимце, љубав према коњима желела је да подели са другимана посебан начин

Ема је девојка која обожава своје љубимце, љубав према коњима желела је да подели са другимана посебан начин

Горњи Милановац – За шеснаестогодишњи Ему Божанић из Горњег Милановца ранч у селу Јабланица код Горњег Милановца представља слободу, рај, испуњеност и неизрециву срећу. Своју љубав још из детињства, као девојчица јако је заволела коње, њихову снагу и брзину. Однедавно је на свом имању основала истоимени Јахаћи клуб, у коме су тренутно галопирају четири коња: Зека, Цига, Вихор и Зеба, желећи да своју љубав и стечено знање подели са другима. Мала школа јахања почиње у ограђеном прстену, а за теренско јахање ту су шумске стазе и сеновити предели у срцу јесење шуме.

 

– Долазе да јашу и деца и одрасли, а то јавише викендом. Почињемо у кругу са основним нивоом, док навикну на коња, а када савладају галоп и науче да управљају коњем, прелазимо на теренско јахање. Оно што прво кажем почетницима, јесте да се опусте, јер коњи осећају сва наша расположења и од тога зависи како ће прихватити човека. Нервоза и нерасположење такође утичу на коње, зато треба бити смирен и коњ ће онда испуњавати команде – казала је за РИНУ, Ема Божанић.

 

Није увек лако организовати радни дан са обавезама у школи и око коња. Али, љубав према јахаћем спорту и свему што он подразумева је јача. Шеснаестогодишња љубитељка коња признаје да током часа често мисли на своје љубимце.

– Зека је темпераментан и увек спреман за галоп, док је Цига мало лењ, он је за оне који воле спорије јахање и мирнију шетњу природом. Они, као и ми имају своју нарав – додаје Ема.

Она сво своје слободно време посвећује њима, а на имање одлази свакога дана, да их нахрани и изведе напоље.

 

Однедавно су у школи јахања и Сара Драгојловић и Маша Марјановић које помажу око коња када имају слободног времена.

 

Сви који желе да се отисну у дивљем галопу на пропланак одакле пуца позлаћена октобарска разгледница на Треску или у спором касу, поред потока са ког ови четвороножни мезимци пију воду, доживеће незаборавно искуство.

 

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА