Епидемиолог Кон открива: „Вирус корона може постати као сезонски грип! Ево и када се нормалан живот враћа у Србију“

Епидемиолог Кон открива: „Вирус корона може постати као сезонски грип! Ево и када се нормалан живот враћа у Србију“

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је за Национални дневник ТВ Пинк да се Србија тренутно налази на врхунцу епидемије и да ћемо овог викенда видети резултате мера које су спроведене претходног.

Према његовим речима, како сада ствари стоје, потпуно нормалном животу ћемо моћи да се вратимо на самом крају пролећа или на почетку лета.

Ми смо у тој петој недељи и неком максимуму. Дошло је до заравнања, са 305, падамо на 219 и то је јако солидно. Треба бити јако опрезан – рекао је Кон.

– Са почетком лета или самим крајем пролећа можемо да очекујемо повратак нормалном животу – рекао је.

Каже да уз веће тестирање, иде и већи број позитивних на вирус корона што је, оценио је, нормално. Он је још једном апеловао на грађане да воде рачуна о социјалним контактима и личној хигијени, јер како каже, сада је вирус најагилнији и мања социјализација може помоћи у борби.

Каже да су најновије мере Владе Србије и увођење полицијског часа од петка у 17 сати до понедељка у 5 сати ујутру заправо начин да се утиче на смањен број физичког контакта.

-Разлог свих мера је да се утиче на смањење контакта људи. Ми ћемо овог викенда да видимо оно што је урађено претходног викенда. И прошлог викенда смо имали полицијски час од суботе до понедељка. Морамо да сачекамо да прође и шеста недеља – рекао је и поновио да је Србија сада на врхунцу епидемије.

Ми смо у тој петој недељи и неком максимуму. Дошло је до заравнања, са 305, падамо на 219 и то је јако солидно. Треба бити јако опрезан – рекао је Кон.

Свакако увек треба бити на опрезу, довољно је да се мало буде опуштенији и лако може поново да букне. Види се да вирус слаби – каже и истиче да је важна апсолутна дисциплина.

Каже да је самоизолација кључ борбе против короне.

– Суштина је у томе да свако ко је носилац инфекције мора да буде изолован и да не зарази још неког. Наши кинески сарадници кажу да су се инфекције вратиле управо преко породица и то не смемо да дозволимо и спроводићемо стриктну изолацију – нагласио је Кон.

Каже да Србија не може да уведе карантине који су били у Кини.

– Ми ћемо и даље да имамо самоизолацију у кућама, то ће бити здрави људи, али јесу били у неком контакту са зараженима. Уколико се појаве и најмањи симптоми одмах иду на тестирање – рекао је Кон.

Он је оценио да су се државни и здравствени органи консолидовали у броби против вируса корона. Кон је такође упозорио да ће, према свим стручним информацијама, вирус корона опстати и постати сезонски као грип, али да „човек не сме ништа да прејудицира“.

Каже да је генерално задовољан функционисањем у Ковид амбулантама.

– И даље имамо проблеме, проблем су животни, то су све неке судбине, али дајемо све од себе – рекао је.

Рекао је да је план да преко лета стручњаци раде на томе како да се заштити и ојача колективни имунитет.

ТопПрес/ Извор: Пинк.рс

KOMENTARI