foto-profimediafoto-profimedia

Предузећа у Србији која струју купују од „Електропривреде Србије” добила су ових дана нимало пријатну новогодишњу честитку. ЕПС им је, наиме, испоставио нови комерцијални уговор за испоруку електричне енергије у 2019. години с ценом вишом од 20,2 одсто.

Како у појединим уговорима у које је наш лист имао увид стоји, нови ценовник стартује од јануара, тако да овим потрошачима није остављено времена ни да укалкулишу ново поскупљење у своје производе које махом извозе, а камоли да обавесте своје купце да ће морати скупље да им продају.

Привредници који су се тим поводом јављали „Политици” подсећају да их ЕПС пред сваку Нову годину обрадује истом честитком. Лане су послали уговор с новом ценом вишом 21,2 одсто, ове 20,2 па је лако израчунати за колико само по овом основу мора да поскупи крајњи производ, а сви очекују све већи извоз и раст привреде.

Послодавцима није јасно зашто поскупљење и наредне године мора да буде двоцифрено при овако стабилном девизном курсу, јер је апсолутно немогуће издржати толике трошкове. Све то доводи у питање даље одржавање производње, продају и опстанак фабрике.

Поједини комерцијални купци електричне енергије су чак писмом замолили ЕПС да им омогући одлагање овог поскупљења за наредних шест месеци, али су их из овог јавног предузећа глат одбили јер, како кажу, нема основа да доносе такву пословну одлуку.

Упитани зашто не промене купца, јер је тржиште за велике потрошаче одавно отворено, један од послодаваца из околине Београда каже да су понуде других трговаца неповољније, односно да је код њих струја скупља од ЕПС-ове која ће коштати око 8,5 евроценти по киловат сату.

Упитани зашто струја за привреду мора толико да  поскупи, у ЕПС-у одговарају, да се цене усклађују с референтним европским берзама, на које ово јавно предузеће нема никакав утицај. Цене нису фиксне и мењају се у зависности од енергетских прилика на континенту. Сада, крајем новембра 2018, те цене су на нивоу на којем су биле 2013. године.

ЕПС је, додају, само један од учесника на отвореном тржишту и сваки купац може да изабере најповољнијег снабдевача у складу са својим потребама. Приликом формирања цена за купце са којима се закључују комерцијални уговори, доминантна је цена електричне енергије на референтним европским берзама при чему ЕПС нуди оптималне услове на том, отвореном тржишту електричне енергије.

Понуде ЕПС-а са ценама које се формирају за комерцијалне купце увек представљају минимум у том тренутку. Захваљујући таквом приступу, ЕПС је снабдевач за више од 98 одсто купаца на отвореном тржишту.

Оно по чему се ЕПС разликује од већине снабдевача је то што иако током године на тржишту електричне енергије дође до поскупљења, ово јавно предузеће не тражи ревизију већ потписаних уговора. Тако је било и у последњих 6–7 месеци, када су цене на берзама непрекидно расле.

ЕПС, између осталог, на основу пројекција о продаји електричне енергије планира своје производне капацитете, планира и кроз уговоре гарантује да уговорену електричну енергију и произведе и испоручи у датом периоду.

Проф. др Слободан Ружић, бивши помоћник министра енергетике, каже да на тржишту струје није долазило ни до каквих великих осцилација да би ЕПС упутио захтев за толиким поскупљењем. Али, пошто је тржиште слободно свако нуди цену по којој може највише да заради.

– Уколико је нова цена 8,5 евроценти без пратећих трошкова, онда је јако скупа. Уколико су у њу укалкулисани и други трошкови онда је цена прихватљива. Јасно је да ЕПС овим поскупљењем покрива трошкове производње електричне енергије за домаћинства. Јер је реч о социјалној, нереално ниској цени коју контролише држава. То је начин да ЕПС за све потрошаче обезбеди редовно снабдевање. Једино је питање како држава очекује да привреда успешно послује с толиким поскупљењем основних инпута – закључује Ружић.

ТопПрес/ Извор: Политика