profimedia

Електропривреда Србије планира да у наредном периоду омогући грађанима да, уколико то они буду желели, рачуне за струју добијају на мејл адресу као и да омогући грађанима да преко телефона провере висину свог рачуна и да га исто тако плате.

Директор Сектора за информационо-комуникационе технологије ЕПС-а Миодраг Богдановић каже да је то само део процеса дигитализације који у овом државном предузећу годинама уназад траје, те да је план ЕПС-а и да у потпуности пређе на пословање „без папира“.

Богдановић за Танјуг каже да када је реч о слању рачуна на мејл корисника, ЕПС то се већ чини, али објашњава да је реч о привредним субјектима.

Каже да ово предузеће сваког месеца испоручи више хиљада рачуна путем мејла предузећима како би измирили своје обавезе, а на питање да ли и грађани могу да очекују ову услугу, Богдановић одговара потврдно.

„Да. План је електронско плаћање рачуна. Увид у рачун, да сваки грађанин може са свог мобилног уређаја да приступи и види свој рачун и да изврши електронски плаћање рачуна“, каже Богдановић.

Објашњава да када је реч о услузи намењеној грађанима, да ће морати да се спроведу одређене процедуре како би та услуга заживела, односно да корисници дају сагласност да им се рачун испоручи путем мејла.

Опција о којој се такође размишља је и да сваки грађанин понаособ може да сам приступу порталу ЕПС-а, види стање свог рачуна и изврши електронско плаћање.

„ЕПС је већ одавно ушао у процес дигитализације свих пословних процеса, од класичних пословних процеса као што су финансије, људски ресурси, преко управљања техничким системима“, додаје Богдановић.

На пољу дигитализације и праћења трендова 4.0 револуције, у ЕПС-у је, оцењује, до сада урађено много.

„Ускоро ћемо прећи на беспапирно пословање, потпуно ћемо дигитализовати систем управљања пословном документацијом у свим пословним функцијама. Више неће постојати папир. То исто радимо у техничким, пословно информационим системима. Затим у аутоматизацији пословних процеса у производњи електричне енергије, у преносу електричне енергије, контроли испоруке, контроли губитака…“, наводи Богдановић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг