Влада је одобрила Електропривреди Србије (ЕПС) да до краја 2023. године увезе четири милиона тона угља, како би се обезбедио несметан рад обреновачких термоелектрана, које покривају половину потреба за струјом у земљи, јер рудник „Колубара“ сада даје трећину мање угља неопходног за зиму, објавила је данас Радиотелевизија Србије.

У колубарским рудницима ради се у три смене и свом расположивом механизацијом, а одлагач на којем је зимус дошло до хаварије биће у функцији до краја године.

Колубарски копови дневно дају око 62.000 тона угља, а најављено је да ће се крајем лета копати 80.000 тона, па је увоз неопходан.

За производњу једног мегават сата струје у просеку је потребно 1,6 тона угља, а како тврде у ЕПС, у овом тренутку јефтиније је увозити угаљ него струју.

Уговорили смо 300.000 тона из Пљеваља и 100.000 тона из Бановића. То је угаљ нешто квалитетнији него наш, што ће нам помоћи да дигнемо квалитет овог нашег угља и да смањимо употребу мазута, изјавио је извршни директор за производњу угља у ЕПС Милан Јаковљевић.

Рачуна се и на увоз угља из Бугарске и Румуније, али је проблем транспорт који повећава трошкове увоза, а најављена је могућност увоза и са Косова. Потенцијал је огроман, али сарадњу диктира политика.

У колубарским рудницима је пет копова, а план је да 2025. раде само три: „Тамнава западно поље“ „Поље Е“ и нови коп „Радљево“ који ће обезбедити довољно квалитетног угља.

ТопПрес/  Извор: РТС, ФоНет